Euro op hoogste peil sinds eind juli na pessimisme VS

De koers van de Europese munt, de euro, is vanmorgen omhoog geschoten tegenover de dollar. Rond het middaguur noteerde de euro 0,9247 dollar per euro. Dat is het hoogste niveau sinds eind juli van dit jaar. De euro noteerde daarmee ruim 12 procent bvoven zijn dieptepunt van 25 oktober. In guldens gerekend bedroeg de koers destijds 2,67 gulden per dollar, tegen 2,38 gulden per dollar vanmorgen.

De kracht van de euro werd vanmorgen op de valutamarkt verklaard vanuit de zwakte van de dollar. Gisteren bleek uit de jongste bijstelling voor de Amerikaanse economische groei in het derde kwartaal dat de groei niet 2,4 procent bedroeg zoals eerder tweemaal gemeld, maar 2,2 procent. Bovendien herstelde Wall Street nauwelijks van de klappen die de aandelenkoersen op dinsdag en woensdag opliepen. De stroom van bedrijfs- en beleggerskapitaal van Europa naar de Verenigde Staten werd dit jaar gezien als de belangrijkste factor achter de sterke dollarkoers.

Op de financiële markten circuleerde vanmorgen ook de analyse dat de nieuwe regering-Bush lang niet zo veel waarde hecht aan een sterke dollar als de regering-Clinton dat de laatste jaren deed. Industriële belangen in het Republikeinse kamp zouden daar de oorzaak van zijn. Ook staan negatieve uitspraken van Bush en de toekomstige vice-president Cheney over de Amerikaanse economische vooruitzichten ter discussie. Zij zouden daar de weg mee willen vrijmaken voor de tijdens de verkiezingscampagne beloofde belastingverlaging, en willen bespoedigen dat een groeivertaging van de economie zo vroeg mogelijk tijdens de termijn van Bush valt.

De euro klom ook tot de hoogste koers in negen maanden ten opzichte van de yen, op een koers van tegen de 104 yen per euro. Ook tegen het Britse pond stond de euro op het hoogste peil in vijf maanden. De dollar verloor op zijn beurt terrein tegen de Zwitserse franc vanmorgen. Op de obligatiemarkt bleef een positieve reactie op de stijgende euro vanmorgen uit. De tienjaars-rente bleef echter laag, op vlak onder de 5 procent.