Een goede tijd om te trouwen in India

Liefde op het eerste gezicht? In India niet belangrijk voor huwelijksgeluk. De stand van maan en sterren bepaalt de juiste datum voor een bruiloft. En december is een goede maand.

Niet met wie, maar wanneer je trouwt bepaalt in India of je gelukkig zult worden of niet. Vader kiest de partner en dat doet hij uiteraard met alle wijsheid die hij bezit. Rijke jongen krijgt rijk meisje, domme jongen krijgt dito domoor. En altijd zullen ze van gelijke kaste en klasse zijn. En van dezelfde godsdienst, taal en streek. Daar kan dus niets mee mis gaan.

Maar de datum van de bruiloft! Stel je voor dat je in de verkeerde maand trouwt, als de maan en de sterren je niet goed gezind zijn. Het meest ideale paar zal uit elkaar gaan, er zullen zich rampen voordoen, er kunnen doden vallen.

Direct na de keuze van de huwelijkskandidaat gaat de hele familie daarom naar de astroloog. Hij kijkt ernstig in dikke boeken, raadpleegt de lijnen in de handen, wikt en weegt net zo lang totdat hij het juiste tijdstip heeft gevonden. Opvallend vaak is dat ergens in december. Dat kan te maken hebben met het lichte duwtje dat de familie in die richting geeft: in december worden de kerstbonussen en de dertiende maand uitbetaald en is het heerlijk koel en niet regenachtig. Bovendien hebben de kinderen vakantie en hebben de kledingzaken uitverkoop.

Hoe het ook zij, de sterren bepalen meestal dat er in december wordt getrouwd. Het zijn gouden tijden voor de koks die voor 300 personen weten te koken en voor verhuurders van klapstoeltjes en voor muziekcorpsen die vooraan de stoet lopen om zo vals mogelijk aan te kondigen dat de bruidegom eraan komt. Na december zullen de muzikanten hun gewone werk weer opnemen, als schoenlapper of fruitverkoper. Maar een maand hebben ze in een schitterend uniform mogen lopen met een koperen instrument in handen waarmee flink wat lawaai te maken valt.

Ook voor de media is december een tijd van plezier en feest. Niet het kerstfeest, want India is nog altijd een hindoeland. Maar het huwelijksfeest van filmsterren bijvoorbeeld. Gisteren trouwde Hritik Roshan, de Bollywood Heartthrob, zoals hij gewoonlijk wordt genoemd. Groter nieuws bestaat even niet. Op alle voorpagina's prijken foto's, niet van het bruidspaar, want het huwelijk is nog niet voltrokken. Maar van de persconferentie die Hritik heeft afgestaan, geflankeerd door vader en aanstaande schoonvader.

Er zijn hem serieuze vragen gesteld: of zijn vrouwelijke fans nu niet massaal zelfmoord zullen plegen, of hij nerveus is, of hij denkt dat hij gelukkig zal worden en waarom zijn grootste concurrent in de Indiase filmwereld niet is komen opdagen.

Hritik heeft op alle vragen beleefd geantwoord. De kranten hebben zorgvuldig verslag gedaan van zijn woorden, alsook van zijn kleding: een suede jasje, zwart t-shirt en een dun bloemenkransje van jasmijn. En natuurlijk gaat hij gelukkig worden, zei Hritik. De astrologen zijn geraadpleegd en de hemellichamen hebben aangegeven dat vandaag de juiste dag is.

Aan de gelukkige bruid hebben de ijvere journalisten niet al te veel woorden besteed. Waarom zouden ze? Ze is weliswaar van een ander geloof, namelijk de islam, maar ze is de dochter van een filmster en ze is van dezelfde taal en streek als Hritik. Wat kan er nou in hemelsnaam mis gaan?

    • Anil Ramdas