Duitsers krijgen les in burgermoed

`Duitse les voor Duitsers', zegt een vrouwenstem op de radio. Les 1. De eerste zin wordt langzaam uitgesproken, dan herhaalt ze de tekst nadrukkelijker, totdat de vrouw boos uitroept: ,,Laat de zwarte met rust''.

Volgens de initiatiefnemers van Kleur bekennen is de cursus `Duitse les voor Duitsers' hard nodig. ,,Te veel mensen kijken weg wanneer een Turk in de tram wordt lastig gevallen of neo-nazi's buitenlanders in elkaar slaan'', zegt Uwe Karsten Heye, woordvoerder van de regering-Schröder en initiatiefnemer van de actie Kleur bekennen.

Daarom is de vereniging gisteren in Berlijn een grootscheepse campagne begonnen voor meer Zivilcourage, burgermoed. In 1200 bioscopen, op radio, tv en in kranten wordt geworven voor een liberaal en open Duitsland. De uitslaande brand moet worden bedwongen. Op de bioscoopspot is een traditioneel gezin – vader, moeder, zoon, dochter – aan de ontbijttafel in de keuken te zien. De familie ontbijt onverstoorbaar verder terwijl de keuken langzaam vlam vat: het broodmandje, de ijskast, de vloer en uiteindelijk de rok van de moeder. `Kijk niet passief toe', luidt de tekst op het scherm.

,,We willen mensen wakker schudden'', zegt Heye, die jarenlang als journalist schreef over rechts-radicalisme in Duitsland. Een half jaar geleden werd het Heye te gortig. Aanslagen op synagogen in Erfurt en Düsseldorf, een Mozambikaan werd in Dessau door neo-nazi's doodgetrapt. Vrijwel elke dag worden buitenlanders of daklozen in elkaar geslagen of zijn joodse instellingen doelwit van extreem-rechtse acties. Volgens de Binnenlandse Veiligheidsdienst was het aantal geweldplegingen met extreem-rechtse achtergrond niet eerder zo hoog; 11.752 delicten werden de eerste drie kwartalen van 2000 geregistreerd.

Duizenden mensen willen intussen de vereniging Kleur bekennen helpen, financieel of met vrijwilligerswerk bij anti-racisme initiatieven. Ook 45 steden en gemeenten hebben zich aangesloten. ,,We ondersteunen alle organisaties en burgerinitiatieven die bij voetbalclubs, op scholen en in jeugdhonken bezig zijn om extreem-rechts gedachtegoed in te dammen. Mensen mogen niet onverschillig toezien dat minderheden uitmaken voor wie in dit land mensen- en burgerrechten gelden.'' Daarom is Duitse les voor Duitsers nodig, meent hij. `Les 2: Val de Turk niet lastig', schalt de vrouwenstem op de radio. `Les 3: Nazi's hebben hier niets te zoeken'.