Doorbraak van dijk in Limburgs Maasbree

In de Limburgse gemeente Maasbree is vanmorgen de dijk van Nederlands grootste kunstmatige spaarbekken voor regenwater doorgebroken. De inhoud, 137 miljoen liter water, heeft een tuinbouwgebied van tien hectare en een weg blank gezet.

De zes meter hoge dijk begaf het vanmorgen rond half zes. Een vloedgolf spoelde daarna over een deel van het omliggende tuinbouwgebied Siberië. Op de ondergelopen weg deed zich door de gladheid – het water bevroor vrijwel onmiddellijk – een aanrijding voor.

Naar de oorzaak van de dijkdoorbraak wordt een onderzoek in gesteld, aldus een woordvoerder van de Waterleidingmaatschappij Limburg. ,,Pas als het onderzoek klaar is valt er iets te zeggen over de schuldvraag'', aldus de woordvoerder.

Het spaarbekken was pas drie weken geleden officieel in gebruik genomen. Het is een ecologisch project van e-Water Group BV, een dochteronderneming van de Waterleidingmaatschappij Limburg en het Zuiveringsschap Limburg. Het bekken is aangelegd door het bedrijf Arcadis. Het waterbassin vangt het regenwater op dat op de kassen valt. Daarna kan het worden hergebruikt in de tuinbouw.

In het tuinbouwgebied Siberië staat sinds vanmorgen het kassencomplex van rozenkwekerij Steenks 15 centimeter onder water. Directeur J. Steenks schat de schade aan zijn bedrijf op zeker enkele tonnen. Steenks: ,,Dit ongeluk komt op een van de drukste momenten van het jaar. We zouden juist vanmorgen een grote partij rozen leveren voor verzending naar het Midden-Oosten.''

De brandweer van Maasbree zette vanmorgen veertig man in om het water uit de rozenkassen te pompen.

Het industrieel waterketenbedrijf e-Water Group bestaat sinds 1 januari 1999. Het bedrijf houdt zich bezig met het inzetten van industriewater, de reductie in het gebruik van leidingwater en het hergebruik van afvalwater.