De nacht gaat door

Dit is een goede tijd van het jaar om een boek over de nacht uit te brengen. Want er is veel nacht en veel donker, op sommige dagen gaat de nacht zelfs overdag nog een hele tijd door. Bas van Lier en Alice Hoogstad verzamelden, beschreven en tekenden `1001 feiten over de nacht' in hun boekje De wereld in het donker.

Wat zijn feiten over de nacht? Een belangrijk feit is natuurlijk dat het 's nachts donker is. Nu heb je geen boek nodig om je dat te vertellen, maar dit boek legt wel uit waaróm het dan 's nachts donker is, en dat de nacht niet overal tegelijk valt, en dat ze in sommige delen van de wereld wel een half jaar lang nacht hebben. Er blijken heel veel dingen te zijn die te maken hebben met donker, nacht, slapen, winter. Bijvoorbeeld: hoornblazen, kerstlichtjes, spoken, biologische klok, hersenactiviteit, rem-slaap, muggen, 24-uurseconomie, internettijd, infraroodcamera's, vuurtorens, kamperfoelie, lantaarnvisje, melkwegstelsels.

De grootste moeilijkheid van een informatief kinderboek is over het algemeen de toon. Het is de kunst om helder en informatief te zijn, maar niet kinderachtig en belerend. Bas van Lier had al wel eerder laten zien dat hij dat kan, bijvoorbeeld in zijn boek over communicatie, en nu blijkt dat hij dat nog steeds kan. Er staat echt véél in dit boek, feiten en wetenswaardigheden, maar over het algemeen zo kalm en licht gebracht dat je zin krijgt om al die feiten achter elkaar te lezen. Een kind dat dat doet weet ineens veel – bijvoorbeeld waarom zijn vader zo'n last heeft van een jetlag. Omdat zijn biologische klok nog niet gelijk loopt met het ritme van de tijd waarin hij is terechtgekomen. En dat kind weet ook wat vader moet doen als hij terug komt in Amerika: in de zon gaan zitten.

De tekst is verdeeld in samenhangende hoofdstukken, in zwarte kadertjes staan wat uitgebreidere toelichtingen of anekdotes bij dingen die in de tekst vermeld worden. Over `het moeilijke uurtje' van nachtwakers en nachtverpleegsters bijvoorbeeld, zo rond een uur of vier, vijf. De tekeningen van Alice Hoogstad zijn vrolijk en duidelijk, en soms zijn ze ook informatief. Voor kinderen die geen fabels maar feiten willen bij de kerstboom.

Bas van Lier & Alice Hoogstad: De wereld in het donker.

1001 feiten over de nacht.

Ploegsma, 64 blz. ƒ34,90

    • Marjoleine de Vos