Buhrmann koopt handel van Samas

De kantoorinrichters Ahrend en Samas hebben onder druk van hun beleggers hun bijna drie maanden oude fusieplannen geschrapt en gaan zelfstandig verder.

Samas verkoopt zijn divisie kantoorartikelen voor 700 miljoen gulden aan concurrent Buhrmann, die in ruil daarvoor zijn vijandige bieding op de twee fusiepartners staakt.

Ahrend gaat met investeringsmaatschappij Stonehaven praten, die de afgelopen weken op de effectenbeurs ruim 78 procent van de niet-stemgerechtigde aandelen heeft opgekocht. Stonehaven, waarin investeringsmaatschappij HAL 80 procent van de aandelen bezit, biedt sinds begin december 19 euro per Ahrend-aandeel.

Ahrend en Samas hebben dit nieuws vanochtend op aparte, eerder al bijeengeroepen vergaderingen bekend gemaakt. ,,Het is voor Samas niet de beste oplossing'', zei bestuursvoorzitter H. de Mos vanochtend. Samas gaat verder in kantoormeubels. Hij blijft van mening dat de fusie met Ahrend de meeste waarde bood, maar het grote belang van Stonehaven doorkruiste de plannen.

In reactie op het nieuws stond de beurskoers van Samas rond het middaguur 1,50 euro lager op 16,50 euro. Samas becijfert de opbrengst van de verkoop van de kantoorartikelen op 17 euro per gewoon aandeel. Buhrmanns koers steeg 1,35 naar 27,55 euro.

De Mos en president-commissaris J. Peters wilden vanochtend niet aangeven hoe Samas de opbrengst gaat gebruiken. Duidelijk werd wel dat de grote beleggers van Samas, die na afloop direct de koppen bij elkaar staken, nauw betrokken willen worden bij de verdere gang van zaken. ,,Wij zullen u een aantal voorstellen doen'', zei W. Burgers, beheerder van het Orange beleggingsfonds.

De onderhandelingen tussen Buhrmann en Samas hebben vannacht tot vier uur geduurd. Vanochtend om half acht werd Ahrend ingelicht. Buhrmann is heel tevreden. ,,Dit is een fantastische aanvulling op onze positie in Europa'', zegt bestuursvoorzitter F. Koffrie. ,,Wij betalen een volle prijs en krijgen ervaren management als basis voor verdere groei.''

Bij Ahrend overheerste teleurstelling. ,,We lachen,'' zei bestuursvoorzitter H. Koenders, die binnenkort met pensioen gaat. ,,Maar het zijn dezelfde lachende gezichten als op een begrafenis.'' Hij moest erkennen dat de fusie met Samas niet meer mogelijk was door het belang van Stonehaven in Ahrend. ,,In theorie kan je je blijven verzetten, maar het is geen 1880 meer en wat Stonehaven wil is niet tegen het belang van Ahrend. Nu kunnen we met ze gaan praten over de voorwaarden.''