Blue Diamond

Ruud de Wolff, de helft van de zingende Blue Diamonds, is maandag op 59-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek. Met zijn dood komt ook een eind aan een duo, dat in de pioniersjaren van de Nederlandse popmuziek de grootste hit aller tijden maakte. Wegens het grote aantal heruitgaven lopen de schattingen uiteen, maar van Ramona moeten minstens zeven miljoen platen zijn verkocht.

Op zijn achtste, in 1949, kwamen Ruud en zijn twee jaar jongere broertje Riem met hun ouders uit Indonesië naar Nederland. Op school maakten ze muziek, in bandjes als de String Extase Boys en de Cool Cats. Met een vriendje dat kon drummen, vormden ze de Blue Diamonds. Bij toeval werden ze ontdekt toen ze de Everly Brothers imiteerden. Toen ze in 1959 hun eerste plaatje mochten maken, was dat dan ook het Everly-nummer Till I kissed you. In die dagen was het nog gebruikelijk dat een Nederlandse platenmaatschappij de uitbreng van een Amerikaanse plaat maandenlang tegenhield als er een Nederlandse versie op de markt was. Zo kregen ook de Blue Diamonds de kans te scoren.

Omdat platenmaatschappij Phonogram geen brood zag in een trio, verdween de derde Blue Diamond al spoedig buiten beeld. Hun producer, de routinier Jack Bulterman, haalde de broers vervolgens weg uit het rock-genre en kneedde hen om tot een duo dat bij alle leeftijden in de smaak zou vallen. Hij kwam ook met Ramona, een nummer uit 1927, dat hij versnelde en ritmischer maakte. Zo kregen de Blue Diamonds de zoetgevooisde uitstraling die ze nooit meer zouden kwijtraken.

Het succes van Ramona konden ze nimmer evenaren, maar het was genoeg voor een carrière die tot voor kort heeft voortgeduurd. Ze werkten vaak in Duitsland en werden in Indonesië steeds als ware sterren onthaald. Nog in 1986 kregen ze in Nederland een gouden plaat voor de langspeler 25 jaar Blue Diamonds. Op de heimweemarkt bleven ze succesvol. Bovendien werden ze liefdevol opgenomen in de gelederen van de Indorock-vedetten. Toen ze op hun hoogtepunt stonden, speelde hun afkomst voor het Nederlandse publiek geen rol. Maar later werden ze toch gezien als voorvechters van de acceptatie van de indo's. Het boek Rockin' Ramona van Lutgaerd Mutsaers en de gelijknamige documentaire van Hans Heijnen onderstreepten die reputatie.

In de geflopte film My blue heaven, in 1990 gemaakt door Ronald Beer, speelde Ruud de Wolff een gevoelige hoofdrol als de bedeesde vader van een indo-gezin die zijn weemoed verborg achter een gezicht vol berusting. Hij stierf in Driebergen, dezelfde gemeente waar zijn ouders zich in 1949 vestigden en waar hij altijd was blijven wonen.

    • Henk van Gelder