WAO'er actief met `bizar veel geld'

De metaalwerkgevers gaan voor veel geld nog éénmaal proberen om arbeidsongeschikten aan het werk te helpen. Ze willen niet ,,het verwijt krijgen dat we niets aan het zittende WAO-bestand willen doen''.

Dertien miljoen gulden om driehonderd arbeidsongeschikten aan het werk te helpen. Ofwel ruim 43.000 gulden per persoon. Voorzitter Arie Kraaijeveld van de metaalwerkgevers FME-CWM noemt het zelf ,,bizar veel geld''. ,,Desondanks gaan we maar weer eens proberen om WAO'ers aan de slag te helpen. Ik wil niet het verwijt krijgen dat we niets aan het zittende WAO-bestand willen doen.''

In overleg met de vakbeweging hebben de metaalwerkgevers, georganiseerd in FME-CWM, een contract gesloten om driehonderd WAO'ers aan het werk te helpen. FME-CWM steekt zelf 4 miljoen gulden in het experiment, 9 miljoen gulden is afkomstig uit een budget voor reÏntegratie van het ministerie van Sociale Zaken, zogeheten REA-geld.

Kraaijeveld laat er weinig misverstand over bestaan: hij heeft er niet veel vertrouwen in dat het experiment gaat slagen. ,,Als het mislukt hebben we een sterk wapen in handen bij ons pleidooi voor een grote verandering in de WAO. Maar ik hoop dat ik ongelijk krijg.'' Overigens lopen de metaalwerkgevers niet zoveel risico met het experiment. Bij Randstad hebben ze bedongen dat de vier miljoen gulden pas wordt uitbetaald als er tenminste 70 procent van de driehonderd WAO'ers aan het werk zijn.

Eerder dit jaar liep een soortgelijk initiatief van onder meer FME-CWM uit op een fiasco. Samem met FNV, CNV en werkgeversvereniging AWVN was in mei 1999 het bemiddelingsbureau REA Actief opgericht. Doel was om in drie jaar tijd 1200 WAO'ers in de metaalsector te reïntegreren. Maar na anderhalf jaar stond de teller op twintig. FME-CWM stapte er daarom afgelopen zomer uit. ,,Wij stoppen met deze grappenmakerij'', zei Kraaijeveld toen.

Nu wil hij nog een poging doen. ,,We gaan het nu met een commerciële partij proberen. Wat mij betreft de laatste keer.'' Kraaijeveld is er van overtuigd dat de huidige aanpak van uitvoeringsinstellingen als het GAK en de sociale partners faalt. Zo haalt hij een deze week gepubliceerd onderzoek aan van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen waaruit opnieuw blijkt dat het met WAO-keuringen slecht gesteld is. ,,Bij de entree in de WAO is het mis, met de uitvoering is het mis en met de reïntegratie is het mis.''

Volgens Kraaijeveld is daarom een harde ingreep in de WAO noodzakelijk. Het uitkeringsniveau zou niet meer hoger moeten liggen dan de bijstand of de WW. Alleen voor de `echte en duidelijke gevallen' van mensen die arbeidsongeschiktheid zijn de WAO-uitkering op de huidige hoogte mogen blijven (na twee jaar 70 procent van het laatst verdiende loon). Zijn pleidooi komt dicht in de buurt van het plan van het CNV. Dit plan heeft inmiddels veel positieve reacties gekregen en lijkt een belangrijke rol te gaan spelen bij het werk van de commissie-Donner, dat in het voorjaar met een belangrijk advies moet komen.

Als er echt geen kans op herstel is, zou volgens het CNV-plan de werknemer in een WAO-regeling nieuwe stijl komen, met een uitkering van 75 procent van het laatst verdiende loon. Wie nog wel goede kansen heeft op werk krijgt een veel lagere uitkering. ,,Ik vind dit een erg moedig plan'', zegt Kraaijeveld. ,,Het CNV zou hiervoor beloond moeten worden met extra leden.''

    • Herman Staal