Vrouwelijke ongemakken

Bubble, Saffie, Edina en Patsy. Allemaal terug in een serie? Ja en nee. Morgenavond zijn ze terug, maar niet zoals we ze kennen uit Absolutely Fabulous en het is bovendien slechts voor een kort halfuurtje.

Maar overeenkomsten zijn er genoeg. Na het te voorspelbare Let them eat cake, met vaak nogal platte humor rond het Franse koninklijke hof, is Jennifer Saunders in Mirrorball terug op het vertrouwde terrein van moderne vrouwen en hun ongemakken. Deze keer is ze geen topvrouw met onduidelijk werk in de reclamewereld, maar de danseres Vivienne Keill. Ooit kon ze in de musicals op het Londense Westend spectaculair de benen opwerpen, maar ze is al geruime tijd over haar hoogtepunt heen. Iets dat ze niet wil toegeven, al maakt ze tegenwoordig meer uren als serveerster dan op de planken.

Haar beste vriendin Jackie Rivera (Joanna Lumley) kende in de jaren zeventig een kort ogenblik van roem toen ze een discohit scoorde. Zij treedt nu op met een show genaamd Disco Follies '77. Het voornaamste verschil met de Patsy uit AbFab is dat Jacky getrouwd is.

Julia `Saffie' Sawalha – ze heet nu Freda Keill – is weer de meest serieuze en saaiste van het stel. Ze is een zelfverzekerde beginnende actrice met een opleiding aan de Royal Academy of Dramatic Arts. Freda is niet de dochter maar de zus van Vivienne. Moeder (June Whitfield) is een vervallen sterretje op leeftijd Dora Vermouth (geen familie). Jane Horrocks (Bubble!) speelt het huppelige barmeisje Yitta Hilberstam met veel toneelambitie en bitter weinig talent en gehinderd door een zwaar IJslands accent en een kakelende lach.

In Mirrorball maakt Vivienne zich op voor de auditie voor de rol van Angela in de musical naar het Ierse drama Angela's Ashes. Rond die auditie en de weg terug naar huis speelt het verhaal zich af. In dertig minuten is het voorbij.

Het goede nieuws, voor de fans, is dat de samenwerking voor Mirrorball de dames zo goed beviel dat het er toch eindelijk maar eens van moest komen: een vervolg op AbFab. In de nieuwe serie die de BBC in 2001 gaat uitzenden – een datum is nog niet bekend – en die de VPRO zo goed als zeker zal kopen, is Saffy inmiddels van school en ambieert ze een carrière als actrice. Bubble blijft Yitta Hilberstam. Edina bevindt zich nog steeds in de vage wereld van de publiciteit en public relations maar promoot voornamelijk nog zichzelf. En ook Patsy stommelt nog rond in de modejournalistiek.

Toen Jennifer Saunders na lang aandringen van de BBC aan het schrijven van een nieuwe comedy begon was het niet de bedoeling dat het een vervolg op Absolutely Fabulous zou worden. ,,Maar ik voelde Edina en Patsy en al die andere AbFab-karakters om mijn aandacht smeken. Uiteindelijk heb ik toegegeven'', zei ze in een toelichting.

Mirrorball, morgen, BBC1, 22.00-22.30u.

    • Dirk Limburg