VastNed ziet af van fusie Uni-Invest

Beleggers in het vastgoedfonds VastNed Offices/Industrial hebben gistermiddag de fusie met Uni-Invest afgestemd uit onvrede met de afkoopsom van 339 miljoen gulden voor directeur R. Homburg van Uni-Invest.

Het is uitzonderlijk dat aandeelhouders mogen stemmen over de fusieplannen van beursgenoteerde Nederlandse bedrijven en nog uitzonderlijker dat zij de plannen afstemmen. De beleggers van Uni-Invest waren eerder op de dag wel akkoord gegaan. Daar gaf het aandelenpakket van Homburg zelf de doorslag bij de stemming.

De opkomst op de VastNed-vergadering was relatief laag. Beleggers met 94 procent van de aandelen stemden tegen de fusie. ,,Wel een tegenvaller'', zegt directeur K. Streefkerk van vastNed, die naar eigen zeggen geen indicaties dat met name grote professionele beleggers tegen zouden stemmen. ,,Die laten zich daarover tevoren nooit uit.'' De marsroute voor VastNed is nu doorgaan met aankopen van panden in Noordwest-Europa.

In reactie op de mislukte fusie zakte de koers van Uni-Invest vanochtend weg, maar daarna volgde enig herstel op een stand van 11,10 euro, terwijl de aandelen VastNed Offices/Industrial met 1,95 euro stegen naar 29,25 euro.

Homburg controleert bij Uni-Invest een pakket aandelen waaraan extra zeggenschaps- en vermogensrechten zijn gekoppeld. Om zijn medewerking te kopen zat in het fusievoorstel de gewraakte afkoopsom verwerkt.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) die, samen met onder meer de pensioengiganten ABP en PGGM mordicus tegen de betaling is, verloor dinsdag een geding bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof om de vergadering van Uni-Invest op te schorten.

De fusie moest een Europees beleggingsfonds met vastgoed ter waarde van meer dan 5,5 miljard gulden opleveren. ,,Wij gaan vrolijk verder met waar we mee bezig waren voor de fusie, zegt financieel directeur R. Stolle van Uni-Invest vanochtend in een reactie. Hij oppert dat Uni-Invest gaat nadenken over het pakket bijzondere rechten van Homburg. ,,Het is prima zo'', zegt directeur P. de Vries van de VEB.

STEMMING pagina 16