Van Moorsel sportvrouw van het jaar

Wielrenster Leontien van Moorsel en zwemmer Pieter van den Hoogenband zijn gisteravond gekozen tot sportvrouw en -man van het jaar. Van Moorsel versloeg zwemster Inge de Bruijn met slechts negen stemmen in de verkiezing waarbij 682 A-sporters hun stem uitbrachten.

Van Moorsel en De Bruijn wonnen bij de Olympische Spelen, drie maanden geleden in Sydney, beiden drie gouden en één zilveren medaille. ,,De organisatie had voor één keer de regels moeten doorbreken en twee prijzen moeten uitdelen'', meende de meervoudige wereldkampioene die de prijs eerder in 1990, '93 en '99 ontving. ,,Ik ben verbaasd, maar ook heel trots dat mijn collega's op mij hebben gestemd. Het is een prachtige afsluiting van mijn mooiste seizoen. Al blijf ik er bij dat Inge ook op het podium had moeten staan.''

Ook Van den Hoogenband, winnaar van twee gouden en twee bronzen medailles, betreurde het dat De Bruijn met lege handen bleef staan. ,,Het is te gek dat er iemand moest blijven zitten. Ik heb zelf op Inge gestemd. Ik heb respect voor de prestaties van Leontien, maar voor mij was Inge de beste.''

Van den Hoogenband kreeg de prijs voor de tweede keer op rij. De 22-jarige zwemmer kreeg van zijn collega's de voorkeur boven drievoudig Tour-etappewinnaar Erik Dekker en judoka Mark Huizinga, winnaar van olympisch goud. ,,Het is opnieuw een mooie erkenning'', wist Van den Hoogenband. ,,Het feit dat medesporters op mij hebben gestemd, geeft aan dat ik respect heb afgedwongen.''

De Nederlandse hockeyselectie, die in Sydney de olympische titel van vier jaar geleden prolongeerde, werd gehuldigd als sportploeg van het jaar. De ploeg van de afgezette bondscoach Maurits Hendriks bleef de vrouwendubbeltwee en de vrouwenacht voor.

Atleet Rutger Smith kreeg de aanmoedigingsprijs. De Groningse discuswerper won brons bij het WK junioren in Chili.