Turkse gevangenen bieden nog verzet

De Turkse veiligheidsdiensten hebben vanochtend bulldozers ingezet om gaten te rammen in de muren van de Umraniye gevangenis in Istanbul en de gevangenis van Canakkale waar honderden extreem-linkse gevangenen nog steeds verzet boden tegen het ingrijpen van de autoriteiten om een eind te maken aan een langdurige hongerstaking. De circa 140 gevangenen in Canakkale (240 kilometer ten zuidwesten van Istabul) die sinds dinsdag verzet boden tegen de paramilitaire politie, gaven zich later op de ochtend over. In Umraniye houden 400 gevangenen nog stand tegen de gendarmes. De gevangenen zijn naar verluidt gewapend met vuurwapens en geïmproviseerde vlammenwerpers.

Eenheden van de Turkse paramilitaire politie vielen dinsdag in 20 gevangenissen binnen om een eind te maken aan de hongerstakingen die zijn bedoeld om een gevangenishervorming te dwarsbomen. In 18 gevangenissen slaagden de autoriteiten vrij snel in hun doel. Bij de gewapende interventie vielen volgens het persbureau Anadolu ten minste 19 doden: 17 gevangenen, het merendeel door zelfverbranding, en twee gendarmes.

De gevangenen protesteren tegen de plannen van de regering om het huidige gevangenissysteem dat is gebaseerd op grote slaapzalen voor soms 100 man, te vervangen door een op basis van cellen voor maximaal drie personen. In de zalen hebben extremistische politieke organisaties of maffiagroepen doorgaans bijzonder veel macht. Maar gevangenen en hun verwanten zeggen dat de gedetineerden in het nieuwe systeem volledig zijn overgeleverd aan de autoriteiten.

Het Turkse parlement heeft vanochtend in tweede instantie een omstreden amnestiewet aangenomen die ongeveer helft van de in totaal 72.000 zielen tellende gevangenisbevolking betreft. De Turkse president, Ahmet Necdet Sezer, weigerde vorige week de eerste versie te ondertekenen met het argument dat zij in strijd is met de beginselen van gelijkheid en rechtvaardigheid van de grondwet. Een van de oogmerken van de amnestie is de spanningen in de overbevolkte gevangenissen te verminderen. Wettelijk is de president nu verplicht het voorstel met zijn handtekening tot wet te verheffen.