Treinverkeer ligt bijna overal stil

Een staking door treinmachinisten en conducteurs heeft vanmorgen het treinverkeer in grote delen van het land volledig stilgelegd. Vooral in het westen, het midden en oosten reden vrijwel geen treinen.

Alleen ten noorden van Zwolle en ten zuiden van Eindhoven reden met enige regelmaat wel treinen. Dat heeft een woordvoerder van NS vanmiddag meegedeeld.

Veel reizigers waren van de stakingsplannen op de hoogte, zodat het vanmorgen rustig bleef op de perrons. Alleen een aantal buitenlandse reizigers bleek van niets te weten. Ook waren er reizigers die gokten op een trein.

De staking leidde niet tot extra drukte op de weg. In de ochtendspits stonden volgens het verkeersinformatiecentrum TIC niet meer files dan de afgelopen dagen. Veel mensen hebben waarschijnlijk een extra dag aan hun kerstvakantie toegevoegd.

De acties verlopen in het algemeen rustig. Alleen in Zutphen bezetten stakers de IJsselbrug toen bleek dat collega's tussen zes en zeven uur toch een trein hadden laten vertrekken.

Het betreft een niet door de vakbonden georganiseerde staking van opstandige machinisten en conducteurs. Ze hebben zich verenigd in `personeelscollectieven'. Ze zijn het niet eens met de invoering van vaste routes. Waar de NS'ers nu nog uitwaaieren over het hele land en gemiddeld zes keer per dag op een andere trein overstappen, gaat de NS vanaf juni komend jaar het aantal overstaps door machinisten en conducteurs beperken tot twee per dag. Het voornemen maakt deel uit van een anderhalf jaar geleden met de vakbonden en ondernemingsraad overeengekomen antivertragingsplan. Het plan moet de punctualiteit van de treinen verhogen. Nu nog rijdt ongeveer 85 procent van de treinen op tijd, terwijl het streven voor dit jaar 89 procent was. De NS wil het plan hoe dan ook uiterlijk juni komend jaar invoeren.

De NS zal gedupeerde reizigers schadeloosstellen. Reizigers met een abonnement krijgen een evenredig deel van de abonnementskosten terug en kunnen een bedrag tot vijftig gulden aan alternatief vervoer declareren. De NS heeft een gratis telefoonnummer opengesteld voor vragen over de schadeloosstelling, 0800-0476.

Het lokale treinverkeer in Friesland en Groningen en in de Achterhoek had vanmorgen geen last van de acties. De vervoerders NoordNed en Syntus opereren in die gebieden los van de NS. Ook de hogesnelheidstreinen Thalys (Amsterdam-Parijs), ICE (Amsterdam-Frankfurt) en de Benelux-treinen reden normaal.

REPORTAGE EN ACHTERGROND: Pagina 3