Toon in Buck 'ouse steeds gewoner

Wekelijks kijkt het halve land naar The Royle Family, een sitcom waarin Zij met krulspelden op de bank voor de buis hangt, naast Haar uitgezakte man, Haar stoethaspel van een zoon en diens luie verloofde, die gelijkenis vertoont met Camilla Parker Bowles. Op tafel blikjes bier, gebruikte luiers, asbakken en halflege borden curry. In de hilarisch-verveelde cockney-dialogen – ,,Wanneer komt 'Enery uit de bak, then?'' – parodieert de BBC zowel het volksere deel van het land als de familie Windsor, and never the twain shall meet.

Vergeet het maar. Australische wetenschappers hebben vastgesteld dat het deftigste Britse sociolect, the Queen's English, aardig op dat van het East-End begint te lijken. Het aristocratische Engels dat Elizabeth in 1950 sprak heeft na vijftig jaar plaatsgemaakt voor een uitspraak die meer lijkt op die van jonge Britten en Britten van een lagere sociale klasse, zo blijkt uit een minutieus onderzoek van haar kerstboodschappen, dat vandaag in het tijdschrift Nature verschijnt. `Had' rijmde bij haar vroeger op `bed', maar tegenwoordig op `bad' aldus Jonathan Harrington en twee collega's van de Macquarrie-universiteit in Sydney, die aan het werk mochten met medewerking van Buckinham Palace, `Buck 'ouse' in de volksmond. De letter `l' in het woord `milk' was vroeger goed te onderscheiden, maar klinkt tegenwoordig als de `w' van het merendeel van haar landgenoten.

Voor een buitenlandse relatieve nieuwkomer die zelf nog worstelt met zijn uitspraak (vittamins, niet het Amerikaanse vaitamins en eepricot, niet apricot), klinken de veranderingen in Haar uitspraak subtiel. De grote trend, waar het volgens de onderzoekers in past, is de opkomst van het zogeheten Estuary English, genoemd naar het dialect van het gebied rond de zuidoostelijke Theems-delta, incluis de hoofdstad. De BBC, lang de hoeder van het Britse ABN, spreekt nu ook buiten de sportredactie vaak onvervalst plat. Een televisiekok als Jamie Oliver (Whack the meat in the oven, mate) helpt de status ervan verhogen. Zelfs premier Blair kan zijn Oxford-accent met een schakelaar aan- en uitzetten, afhankelijk van zijn publiek. Het wachten blijft nog wel op een troonrede die begint met ,,Me 'usband an' I...'' waarna Zij eerst een slok uit een blikje neemt.