Stonehaven vergroot druk op Ahrend

De investeringsmaatschappij Stonehaven heeft haar belang in kantoorinrichter Ahrend de afgelopen dagen door aankopen op de beurs opgevoerd tot ruim 78 procent van de niet-stemgerechtigde aandelen.

Dat heeft Stonehaven vanochtend bekendgemaakt. Morgenochtend houdt Ahrend een besloten informatieve vergadering voor houders van de niet-stemgerechtigde aandelen (certificaten) om hun mening te peilen over het bod van zowel Stonehaven als van Buhrmann, een grote concurrent van Ahrend in de verkoop van kantoorartikelen. Buhrmann is de grootste handelaar in kantoorartikelen in de Verenigde Staten en wil dat ook in Europa worden. Na deze peiling is er een informatieve aandeelhoudersvergadering.

De stichting die de gewone, stemgerechtigde aandelen beheert moet zich morgen de uitkomst van de peiling aantrekken, vindt directeur P. de Vries van de vereniging van effectenbezitters (VEB).

Nu Stonehaven een belang heeft van meer dan 75 procent, gaat het morgen aan Ahrend vragen of het administratiekantoor op grond daarvan tegen de fusie wil stemmen met hetzelfde percentage. Ook krijgt Ahrend het verzoek om de speciale preferente aandelen die zijn uitgegeven als bescherming tegen het bod van Buhrmann weer in te trekken.

Bovendien wil Stonehaven dat de ondernemingsraad en de commissarissen van Ahrend instemmen met het recht van Stonehaven om een nieuwe topman voor te dragen en drie nieuwe commissarissen. Stonehaven werkt met geld van de beleggers HAL (familie Van der Vorm) en Egeria (familie Brenninkmeijer).

Bij een belang van meer dan 70 procent van de certificaten van een bedrijf maakt een belegger een zekere kans dat het bestuur zich gedwongen voelt zich te schikken naar de wensen van die kapitaalverschaffer. Bij de Tweede Kamer ligt al geruime tijd een wetsvoorstel dat het beleggers mogelijk moet maken om bij het passeren van de 70 procentsgrens zeggenschap te krijgen. Dan moeten zij wel naar de Ondernemingskamer stappen.

Naast Ahrend houdt morgen ook kantoorinrichter Samas morgen ook een informatieve aandeelhoudersvergadering. Ahrend en Samas maakten begin oktober fusieplannen bekend, die vervolgens doorkruist werden door het tegenbod van Buhrmann op beide en door het bod van Stonehaven op alleen Ahrend. ,,Het is absurd dat die twee vergaderingen vrijwel gelijktijdig zijn'', zegt De Vries.

De besturen van Ahrend en Samas adviseren hun beleggers om niet op de biedingen in te gaan.