Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage uit Maastricht over een culinaire manifestatie waarbij men in tien restaurants gerechten uit het jaar 1500 kan eten. Het Museum Spaans Gouvernement en het Bonnefanten Museum hebben op basis van historische recepten menu's samengesteld zoals die destijds werden gegeten. Verder de treinstaking. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de NS-staking en een reportage over asielzoekerscentra die vol zitten met hoog opgeleide artsen. Verder een nieuw milieuprobleem: Vlamvertragingmiddelen die in elektrische apparatuur en meubels zitten. Ned.1, 20.31-21.05u.

Nova. Uitgebreide aandacht voor de staking van verkeersleider, conducteurs en machinisten bij de NS. Ned.3, 22.30-22.50u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Reportage over het landgoed Marienwaerdt in de Betuwe dat al generaties lang familiebezit is. Alles wordt aangepakt om opbrengsten te krijgen: van zelfgemaakte notentaart tot de verkoop van hazen, herten en vogels. Ned.3, 19.00-19.30u.

Histories. De kinderen van collaborateurs uit WO II zitten een halve eeuw later nog met een onverwerkt verleden. Ze waren destijds te jong en te onervaren en volgden vaders wil. Canvas, 20.55-21.45u.

Zembla. Volgens minister Netelenbos van Verkeer heeft ze er alles aan gedaan om de reiziger zijn auto uit te krijgen. De NS-treinen zijn overvol en de vertragingen drastisch toegenomen. Afl.: Chaos op het spoor. Ned.3, 21.18-22.00u.

Das Rote Quadrat. Het verhaal achter de zelfmoordpoging van PKK-functionaris Serhat A. in Athene op 14 februari 1999 toen aanhangers van de Koerdische arbeiderspartij voor het Griekse parlement bij elkaar kwamen voor een staking. Afl.: Die lebende Fackel - Das Feuer, der Kurde und ein Auftrag. ARD, 21.45-22.30u.

Wilde Jaren. Eind jaren zeventig ontstaat een nieuwe variant van zwarte jeugdcultuur: hiphop. Naast de vrolijke party-rap, ontstaat al snel de meer politiek getinte message-rap. Afl.: Zwart bewustzijn. Ned.1, 23.22-23.51u.

PRAATPROGRAMMA

De toekomst van Karel. In deze uitzending met deskundigen gaat het om de opvoeding van kinderen, kinderopvang en te tolerante ouders. Ned.1, 21.35-22.25u.

Heilig vuur. Hoogleraar media en cultuur Henri Beunders geeft commentaar op de resultaten van een enquête naar het gedrag van koningin Beatrix. Ned.1, 22.25-22.54u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met Robert ten Brink die binnenkort waarschijnlijk een programma gaat presenteren waarin zwaarlijvigen onder Big Brother-omstandigheden afslanken. Verder een optreden van SKIK. RTL4, 22.45-23.45u.

Geel. Gesprekken met theologe Manuela Kalski, die onlangs promoveerde op de betekenis van het traditionele beeld van Jezus en de Leidse hoogleraar Rob de Wijk die zich niet alleen met oorlogsvraagstukken maar ook met thema's als vrede en verzoening bezighoudt. Afl.: Verzoening. Ned.1, 22.54-23.22u.

Studio sport, na elven. Voetballer Youri Mulder kijkt terug op een jaar vol blessure-leed. Verder in de terugkerende docusoap Het wel en wee van RBC, een portret van trainer Maaskant. Ned.2, 23.00-23.45u.

MUZIEK

Lola da Musica. Portret van het Amerikaanse hiphop-trio De La Soul. De bandleden worden in Amityville, Long Island, opgezocht en brengen een bezoek aan de highschool waar ze elkaar tegenkwamen. Ned.3, 20.0020.45u.

Master class with David Poutney. Operadirigent David Poutney, bekend van zijn producties voor de English National Opera, begeleidt een groepje jonge zangers. BBC2, 0.20-1.00u.

FILM

. Matilda (Danny DeVito, 1996, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

The Hitcher (Robert Harmon, 1986, VS). Onpersoonlijke, onwaarschijnlijke en extreem gewelddadige griezelthriller probeert vergeefs in de voetsporen te treden van Spielbergs Duel. Rutger Hauer als moordlustige psychopatische lifter met een kartelmes. Ook met Jennifer Jason Leigh. Net5, 22.15-24.00u., met reclame.

. Vertigo (Alfred Hitchcock, 1958, VS). Essentiële Hitchcockthriller behoort, net als Rear Window, tot de meest geplagieerde films uit de geschiedenis. Ex-politieman James Stewart kan uit hoogtevrees niet voorkomen dat Kim Novak de dood vindt en komt dan een vrouw tegen die als twee druppels water op haar lijkt. BBC1, 0.50-2.55u.

. Nuit et jour (Chantal Akerman, 1991, België/Frankrijk/Zwitserland). In quasi-simpele, tedere beelden vertelt Akerman over de dagen en nachten van een jonge vrouw en twee taxichauffeurs, die elkaars diensten ook bij haar afwisselen, zonder dat te weten. Raffinement is haar vreemd, omdat ze haar onschuld nog niet verloren heeft. ARD, 0.50-2.25u.

. Heartbreak Kid (Michael Jenkins, 1993, Australië). Niet met de gelijknamige film van Elaine May uit 1972 te verwarren, ontwapenende love story over 22-jarige Grieks-Australische lerares die in multi-cultureel Melbourne geheime relatie heeft met 17-jarige leerling. Fraaie hoofdrol van Claudia Karvan. BBC2, 2.20-3.55u.

A Stitch in Time (Robert Asher, 1963, Engeland). Rond Norman Wisdom gemodelleerde klucht over slagersjongen die ziekenhuis op stelten zet. Morgen, BBC2, 14.55-16.40u., zwart-wit.

Waltz across Texas (Ernest Day, 1982, VS). Acteurs Anne Archer en Terry Jastrow bedachten zelf het verhaal voor romantische komedie die nostalgisch lijkt te willen teruggrijpen op de films van Tracy en Hepburn. Tegen decor van olieplatforms vallen geologe Archer en oliehandelaar Jastrow voor elkaar, ondanks hun tegenstrijdige karakters. Morgen, SBS6, 15.20-17.00u., met reclame.