Selectie Galerie

Jan Rothuizen

Tijdens een verblijf in New York fotografeerde de Nederlandse kunstenaar Jan Rothuizen daklozen in deze stad. Hij deed dit met een speciale `instant' 3-D camera, een camera die ontwikkeld is voor kinderen en die foto's het driedimensionale effect geeft dat we kennen van kitscherige ansichtkaarten. De sprookjesachtige omgeving van de foto's lijkt in schril contrast te staan met de schrijnende portretten. T/m 20 jan (gesloten 23 dec t/m 7 jan) bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Move it!

Het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/TBA in Amsterdam, biedt het publiek de komende weken een kijkje achter de schermen. De tentoonstelling Move it! is op te vatten als een werkplaats, waar dertig kunstenaars van het Sandberg Instituut nog druk bezig zijn met het produceren van hun mediakunstwerken. De toeschouwer is getuige van het creatieve proces en ziet ruw materiaal bewerkt worden tot eindproducten. T/m 28 jan, Keizersgracht 264, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Oehoe

Zodra de avond valt, wordt in het Vondelpark in Amsterdam een expositie zichtbaar die tot het krieken van de volgende dag duurt. Zes kunstenaars verzorgen het komende half jaar nachtelijke lichtprojecties op een groot rond scherm dat aan de rand van een vijver, nabij `t Blauwe Theehuis is neergezet. Iedere maand is een nieuw kunstwerk te zien. Audrey Ng (San Francisco, 1964) start deze maand met een werk over de subcultuur van de skaters. Daarna volgen projecties van de kunstenaars Wasco, Ronald van Tienhoven, Anne-Marie van Sprang, Marjan Laaper en Han Hoogerbrugge. T/m 3 juni, dagelijks van zonsondergang tot zonsopgang in het Vondelpark, Amsterdam. Informatie: Michiel Huijsman. Inl 020-4192808.

Moniek Toebosch

De tentoonstelling `Welkom, gaat u zitten' geeft een overzicht van het veelzijdige oeuvre van Moniek Toebosch (1948), de kunstenaar die eerder dit jaar de oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst ontving. Toebosch kreeg in de jaren zeventig bekendheid met haar performances, maar werkte ook met film, video en muziek. Haar interdisciplinaire werken zijn van grote invloed geweest op een jongere generatie beeldend kunstenaars. Bij de expositie verschijnt een cd-rom als catalogus Moniek Toebosch, archief 1948-2000. T/m 7 jan in Marres, Capucijnenstraat 98, Maastricht. Di t/m zo 13-18u.

En verder

Schilderijen van Hans Landsaat t/m 16 jan in Galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154, Amsterdam; sculpturen van Sigurdur Gudmundsson t/m 13 jan in Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam; installatie van Fransje Killaars t/m 27 jan in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; schilderijen van Marjolijn van den Assem t/m 7 jan in Galerie Jan van Hoof, Vughterweg 58-60, Den Bosch; sculpturen van Ruud Kuijer t/m 7 jan bij Stichting de Boer Waalkens, Hoofdweg 39, Finsterwolde.