Schikking ING in VS in de maak

ING onderhandelt over een schikking met polishouders die in een rechtszaak het dochtersbedrijf Life of Georgia betichten van discriminatie van zwarte polishouders. De partijen zouden elkaar langzaam maar zeker naderen. Dit bevestigt het Nederlandse concern.

Life of Georgia, gevestigd in Atlanta, en Monumental Life (Aegon) in Baltimore lieten zwarten decennialang tot 33 procent meer betalen voor levens- en begrafenisverzekeringen. De ratio was dat zwarten een lagere levensverwachting hebben dan blanken. Officieel kwam aan deze vorm van discriminatie na 1960 een einde, maar jarenlang is dat niet streng gecontroleerd.

De verzekeraars brachten hun klanten er ook niet van op de hoogte en verlaagden evenmin de premies. Life of Georgia is sinds 1979 eigendom van ING. Het is een van de grootste levensverzekeraars in het zuidoosten van de VS en het heeft 13 miljard dollar in polissen uitstaan. Andere verzekeraars maakten zich overigens schuldig aan dezelfde praktijken.

De levens- en begrafenisverzekeringen, die in de jaren vijftig en zestig deur aan deur werden verkocht, waren met name in trek in Florida en Georgia. Life of Georgia was al eerder doelwit van een vergelijkbaar onderzoek toen de deelstaat Florida ruim een jaar geleden naar de praktijken van diverse verzekeringsmaatschappijen heeft gekeken. Ook daar werd discriminatie op grote schaal gecontroleerd.

Verzekeraar American General uit Houston bereikte in juni een schikking met Florida, waarbij het akkoord ging met een betaling van 215 miljoen dollar, zonder overigens schuld te bekennen. Ruim 200 miljoen dollar is bestemd als compensatie voor polishouders.