Rokers kunnen terecht in de Jellinek

Wie zwaar verslaafd is aan roken, heeft vaak ook andere verslavingen. De Jellinek-kliniek wil daarom ook rokers behandelen.

De Jellinek-kliniek in Amsterdam, de instelling voor verslavingsproblemen, krijgt steeds meer vragen van verslaafde rokers om hulp bij het stoppen van hun verslaving. De kliniek wil daarom geld van minister Borst (Volksgezondheid) en de zorgverzekeraars om de gevraagde hulp te kunnen bieden.

Vooral gezien de schade aan de gezondheid door roken, vindt de Jellinek het tijd worden dat er een professionele behandeling komt voor zwaar verslaafde rokers.

,,Roken is zwaar verslavend, nog veel meer dan alcohol. Tien procent van de alcoholdrinkers is verslaafd, negentig procent van de rokers'', aldus Trudie Tromp, verslavingsarts bij de Jellinek.

,,Afgelopen jaar kwamen er regelmatig, ongeveer één keer per week, rokers bij de kliniek die moeilijkheden hadden met stoppen. Enkele maanden geleden is er voor het eerst een vrouw met een ernstige rookverslaving opgenomen en met succes behandeld.''

Niet alleen is er meer vraag naar hulp, maar ook het strenge anti-rookbeleid van minister Borst is een reden voor de Jellinek om rokers te willen gaan behandelen. Dit jaar is er als proef een `stop met roken'-groep gevormd van veertig medewerkers van de Jellinek-kliniek, die intensief begeleid wordt. Volgens Tromp, de initiatiefneemster van dit project, is de proef een groot succes. ,, Ongeveer 75 procent is inderdaad gestopt. We willen zo ook als verslavingskliniek het goede voorbeeld geven.''

Dit succes zou ook te maken hebben met het gebruik van het geneesmiddel bupropion. Dit middel, dat eerst als antidepressivum werd gebruikt, remt de ontwenningsverschijnselen en de zucht naar nicotine. Maar het is duur (400 gulden voor een kuur van negen weken) en het wordt niet vergoed door het ziekenfonds.

Op het ogenblik stelt de Jellinek protocollen op voor de behandeling van rokers. Afgezien van de medicijnen kost ook de intensieve begeleiding veel geld. ,,De proef met medewerkers wordt betaald uit het eigen budget, maar dat is niet mogelijk voor een uitgebreide hulpverlening'', aldus Tromp. ,,Daarom hebben we een brief geschreven aan minister Borst voor de financiering en hebben we gesprekken met zorgverzekeraars.''

De Jellinek organiseert nu wel stopgroepen voor rokers, waarbij zij in groepsverband worden begeleid. Het is de bedoeling dat in de toekomst rokers individueel worden begeleid en onder toezicht van een arts worden behandeld met medicijnen, zoals nicotinevervangers of bupropion.

Tromp wil verder onderzoek doen naar het verband tussen roken en andere verslavingen. ,,Er is een hoge correlatie tussen roken en het hebben van een andere verslaving. Van de Jellinekpopulatie rookt 75 procent, in heel Nederland is dat 30 procent. We hopen door het tegelijkertijd behandelen van verschillende verslavingen betere resultaten te behalen bij de genezing.''

Het is volgens Tromp niet de bedoeling dat alle stoppende rokers bij de Jellinek terechtkomen. ,,We willen vooral voor ernstige gevallen een aanvulling zijn op de bestaande hulpprogramma's.''

    • Leonie Hulst