Rage Pokémon loopt op zijn eind

In de speelgoedzaak Toys'R'Us in de Rotterdamse wijk Alexander liggen de Pokémon knuffels, kaarten, zaklampen en spelletjes hoog opgetast. De belangstelling is minimaal. ,,Het gaat er helemaal uit'', zegt Corina Oosters, moeder van een zoon van 6. Samen met grootmoeder struint Oosters langs de schappen met afgeprijsde artikelen. De knalgele Pokémon Jumbo Plush, ter grote van een flinke teddybeer, gaat voor 39,95 gulden, de helft van de oorspronkelijke prijs.

Speelgoedfabrikant Hasbro waarschuwde eerder deze maand dat het zijn doelstellingen dit jaar niet zal halen. Hasbro heeft van spelletjesfabrikant Nintendo licenties verworven voor de verkoop van Pokémonspeelgoed, maar de verkopen daarvan lopen terug bevestigt woordvoerder Erik Siersema van Hasbro Nederland. ,,In de VS heeft die daling zich al begin dit jaar ingezet'', zegt hij. ,,Ook in Nederland hebben we de piek nu wel gehad.''

Op de tv-zenders Fox Kids en Cartoon Network zijn Dragonball Z en Digimon de nieuwe helden. De laatste figuur heeft veel weg van Pokémon en is door Bandai in de markt gezet. ,,Maar een kind laat zich niet met een Pokémon afschepen als het een Digimon heeft gevraagd'', zegt Siersema.

In de Toy'R'Us zijn de artikelen van de nieuwkomers nog niet te vinden. Het duurt even voordat de spelletjesmakers hebben ingespeeld op nieuwe rages. Moeder en grootmoeder Oosters hebben nog geen keuze kunnen maken. ,,Joshua is nog maar 6 daar kan ik nog wel iets van Pokémon voor kopen'', zegt Oosters. ,,Maar mijn nichtje is 8, daar hoef ik echt niet meer bij aan te komen. Ze heeft 150 Pokémonkaarten. Daar doet ze helemaal niets meer mee.''