Patijn: meer geld voor cultuur

Amsterdam moet de komende decennia honderden miljoenen extra uitgeven om de positie van vooraanstaande cultuurstad te handhaven en uit te bouwen. Dat zei burgemeester Schelto Patijn woensdag tijdens de aan zijn afscheid gewijde gemeenteraadsvergadering. Het geld zou kunnen komen van de privatisering van Schiphol, die Amsterdam honderden miljoenen op kan leveren. Patijn: ,,Maar het mag ook uit andere fondsen komen. Dat kan mij niets schelen, als het maar gebeurt.'' Economische en culturele bloei gingen in de geschiedenis van Amsterdam hand in hand, aldus Patijn. In de Gouden Eeuw lieten kooplieden Rembrandts, grachtenhuizen en het Koninklijk Paleis na. Hun opvolgers aan het eind van de 19de eeuw voegden daar met burgerinitiatieven het Rijksmuseum en het Concertgebouw aan toe. Patijn: ,,Waar blijven dit keer de grote werken?''