Overname Nutreco in Spanje

Vis en veevoerconcern Nutreco heeft het Spaanse Agrovic overgenomen, een pluimveebedrijf met een omzet van 600 miljoen gulden en 1.300 werknemers. De overnamesom wordt geschat op ,,enige tientallen miljoenen guldens''.

Nutreco, een beursfonds dat is opgenomen in de midkap-index op de Amsterdamse beurs, is de grootste producent van gekweekte zalm ter wereld en een grote producent van visvoer en veevoer in Europa.

Met de overname van Agrovic versterkt Nutreco zijn positie in Spanje, waar Nutreco nu 4.300 werknemers krijgt en een omzet van 1,8 miljard gulden.

,,We waren al een aantal jaren met Agrovic in gesprek, maar vonden de prijs steeds te hoog'', zegt een woordvoerder van Nutreco. ,,Nu waren ze bereid ons tegemoet te komen. Vooral omdat de afgelopen twee jaar is gebleken dat wij door onze kwaliteitsbeheersing boven zijn blijven drijven in deze sector.''

Nutreco heeft de overnamesom nog niet bekend gemaakt. Analist R. Gooskens van zakenbank HSBC schat de prijs op ,,enige tientallen miljoenen guldens''. De verwerking van pluimvee is een sector met relatief lage marges. Ook het aantal kopers voor dit soort familiebedrijven is beperkt, wat de prijs voor het bedrijf drukt.

Analisten noemen de overname een goede strategische zet van Nutreco. Het marktaandeel van Nutreco in de verwerking van pluimvee in Spanje stijgt door de acquisitie van 17 tot 30 procent. In de productie van mengvoer stijgt het marktaandeel van 7 tot 11 procent, in de productie van pre-mixen (grondstof van veevoer) van 14 tot 22 procent.

Vorige week nam het bedrijf het pluimveebedrijf Ham over. Dat heeft 320 medewerkers en een omzet van 130 miljoen gulden, waarvan eenderde in Nederland en tweederde in België.