Nieuwe getuige gehoord in moordzaak Risanne

In de zaak van de moord op Risanne Tingen wordt op verzoek van het Leeuwarder openbaar ministerie een nieuwe getuige gehoord. Het is G.van Holstein uit Appelscha, die niet kan verschijnen op de zitting in hoger beroep 15 en 16 januari volgend jaar. Angelique van E. (30) uit Waskemeer staat beide dagen voor het Leeuwarder gerechtshof terecht wegens moord op Risanne (1) op 20 september 1999. De baby werd levenloos aangetroffen in een slootje achter haar ouderlijk huis in Appelscha en was door verdrinking om het leven gebracht.

De rechtbank van Leeuwarden sprak Angelique van E. in juli vrij wegens gebrek aan wettig en overtuigend bewijs, na een eis van achttien jaar wegens moord. Het hof wees een verzoek van het openbaar ministerie af om op de avond van de eerste zittingsdag een schouw te houden op de plek waar het slachtoffertje werd gevonden. Volgens het hof zal dat geen waarheidsgetrouw beeld opleveren, omdat de omstandigheden in januari zouden verschillen met die in september. Wel werd toegestaan G. van Holstein te horen, alsmede haar broer D. van Holstein. De laatste is de belangrijkste getuige voor het OM, omdat hij zegt dat hij de verdachte de bewuste avond in de steeg achter het huis van de familie Tingen heeft gezien. Ook advocaat H. Anker van Angelique van E. roept Van Holstein op als getuige. Hij vindt hem een onbetrouwbare getuige. Hij zou tijdens het verhoor voor de rechtbank tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd.