Niet-crimineel

Achter Henk van Dorp verscheen gisteravond tijdens de live-uitzending van Barend & Van Dorp een fors gebouwde man in een T-shirt in de deuropening van de studioruimte. Het leek me een bodyguard. Jammer, dacht ik, want bodyguards horen niet bij de entourage van dat programma.

Ik ben er een keer op bezoek geweest en werd toen getroffen door de gemoedelijkheid. Geen zware voorgesprekken, geen gestresste regieassistenten, geen dikdoenerij.

Bij de publieke omroepen moet je je eerst langs allerlei in grote, marmeren hallen zetelende portiers worstelen voor je het walhalla mag betreden, bij Barend & Van Dorp beland je in een loodsachtig gebouwtje dat vroeger vermoedelijk bij de Hilversumse bananenoverslag dienst deed. Je betreedt als bezoeker een soort bijkeuken zonder ook maar één portier gezien te hebben. Daar krijg je een mok chocolademelk aangeboden, maar het kan ook gebeuren dat men vraagt of je wilt helpen bij het schillen van de aardappelen.

Als je genoeg krijgt van het wachten, of het schillen, kun je het gangetje achter de bijkeuken inlopen om een praatje te maken met Barend, Van Dorp of Mulder. Zo sudder je als gast volkomen ontspannen de uitzending binnen, en is het allemaal voorbij voordat je er erg in hebt.

Die sfeer, besefte ik daar, is bepalend voor de kwaliteit en het succes van dit praatprogramma. Zo zou televisie vaker gemaakt moeten worden. Is het niets voor jullie, vroeg ik aan een bekende programmamaker van een grote, publieke omroep. ,,Dat kan bij ons nooit'', zei hij gedecideerd, ,,want dat wil de directeur niet.''

Het zal voor Barend en Van Dorp niet gemakkelijk zijn die sfeer in stand te houden na de overval van de niet-criminele motorclub de Hell's Angels. Ook de directeur van RTL 4 zal nu warm voorstander worden van grote hallen met zoveel mogelijk portiers. De tien niet-criminele leden van de Hell's Angels die dinsdagavond binnendrongen, hoefden maar vier stappen te zetten achter dat bijkeukentje om in de schminkkamer te belanden, waar Henk van Dorp zich net liet helpen.

Van Dorp werd onmiddellijk in elkaar geslagen. Hij was het kwetsbaarst omdat hij het niet zag aankomen. Frits Barend kon zich nog enigszins beschermen tegen de klappen. Die niet-criminele Angels uitten daarna nog wat zware dreigementen en tuften vervolgens kalmpjes naar hun clubhuis, waar in een plezierige sfeer nog lang werd beraadslaagd over nieuwe niet-criminele acties, met name tegen de media die soms zo insinuerend berichten over hun zogenaamde criminele activiteiten.

Eén winstpunt is er al voor de Hell's Angels: van het NOS-Journaal hebben ze niets te vrezen. Daar deed men gisteravond alsof er niets gebeurd was bij de concurrent. Dat hebben de niet-criminele jongens van de Hell's Angels het liefst: dat we net doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is als zij een paar journalisten onder bedreiging tot excuses dwingen.

    • Frits Abrahams