Multimedia

Schermredder

De screensaver werd in de jaren zeventig ontwikkeld aan de universiteit van Californië in Berkeley. Het was toen nog een product om letterlijk het beeld te redden. Destijds waren computers nog niet zo geavanceerd: wanneer ze te lang aanstonden was het gevaar reëel dat het scherm stuk zou branden. De eerste screensaver was simpel: deze bevatte slechts de zin `take me I'm yours'. Niet veel later zou de screensaver spectaculairder worden. Visjes in een blender die eerst vrolijk rondzwemmen, maar daarna al gauw vermalen worden, de cartoonfiguren Fokke en Sukke die allerlei obscene handelingen uithalen. De reddende functie ging bovendien verloren. Inmiddels is de screensaver door kunstenaars omarmd. In de virtuele expositie Refresh zijn talloze kunstwerkjes te bewonderen en gratis te downloaden. Bijvoorbeeld van een kale man wiens haar plotseling weer aangroeit.

*www.artmuseum.net

Postcamera

Het is nog niet zo ver dat de digitale camera het gewone fototoestel heeft verdrongen, maar lang zal het niet meer duren. De kwaliteit wordt steeds hoger en de foto's zijn eenvoudig te bewerken en snel te versturen. Leuk wanneer je een feestje hebt: plug de camera in de computer en de familie aan de andere kant van de wereld geniet mee. Met de komst van de camera waarmee het mogelijk is te e-mailen wordt het allemaal nog eenvoudiger. De firma Ricoh heeft er zo een ontwikkeld. Met de camera genaamd RDC-i700, kun je behalve foto's verzenden en bewerken, ook surfen en tekstberichten mailen. De RDC-i700 wordt in het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht.

*ricohcamera.com/rdci700.htm

Kerstkaarten

Kerst komt er aan en zoals vorige jaren levert dat weer ontelbaar veel websites op met van alles omtrent de geboorte van het kindeke. Zo zijn er sites waar kerstpakketten te bestellen zijn, waar kerstballen en -slingers te koop zijn en komen er sites voor met kerstmuziek, -verhalen en -wensen. Kerstkaarten versturen is ook weer mogelijk. Het steeds grotere assortiment gaat als gebruikelijk van de kitscherige beren tot hohohoënde kerstmannen. Sommige zijn statisch, andere bewegend, soms in flash. Toch is het ook nu weer moeilijk echte leuke te vinden. Gelukkig biedt de website Kerstkaart.nl een alternatief: hier kun je zelf digitale afbeeldingen invoeren en hiermee je eigen kaarten maken.

*www.kerstkaart.nl

*kerst.pagina.nl

Virtuele bediende

Een elektronisch tijdschrift dat per e-mail wordt verstuurd is My Butler. Het is bedoeld voor mannen, verschijnt tweewekelijks en abonneren kost niets. In de laatste aflevering van de virtuele bediende, de `personalguide to good taste & bad manners', vragen beantwoord als welke sokken draag ik onder mijn pak (dunne donkere) en een item over duikbrillen met correctielens voor `bijziende duikers'. De toon van het tijdschrift is nogal eens dwingend (`In ieder huis hoort een kabinet') en soms wat flauw, maar My Butler biedt ook leuke tips. Zo is er een bespreking van het nieuwe restaurant Kitsch in Amsterdam en is er een stukje over de heropening van het British Museum. Let op: abonneer je niet als je een langzame verbinding hebt. Er worden veel plaatjes meegestuurd. Bovendien is het tijdschrift opgemaakt in html, dus is het ook niet geschikt voor alle mailprogramma's.

*www.mybutler.nl

Culttijdschrift

Niet alleen ziet het er uitermate gestyled uit, de artikelen zijn ook interessant en verfrissend. Dit in tegenstelling tot voorheen vooruitstrevende bladen als Blvd. We hebben het hier over Projecta, het elektronische tijdschrift over cultfilms en lifestyle. In de laatste aflevering een interview met dance-DJ Brendan M Gillen en acteur DougBradley, bekend van de horrorklassieker Hellraiser in de rol van Pinhead, de man met bespijkerd hoofd. Ook aandacht voor Jeroen Bosch, een virtueel persoon van wie een tijdlang werd gedacht dat hij werkelijk bestond. Bovendien is er een modereportage waarin een soort woeste stoeipoes ondeugend poseert met enorme shotguns.

*www.projecta.net

Batavia

`Wij zijn net zo trots op dit product als de bouwers van het VOC retourschip Batavia', aldus het persbericht naar aanleiding van het verschijnen van de cd-rom over de beroemde Batavia. Via de interessante cd-rom is een virtueel kijkje te nemen in en rondom het zeventiende-eeuwse schip, bovendien wordt er ingegaan op de bouw ervan en op de geschiedenis. Kaarten, foto's en video's maken het geheel aantrekkelijk.

*Geschikt voor Windows. Verkrijgbaar via de webwinkel van www.nautiek.nl (bij deze leverancier is de cd-rom een tientje goedkoper dan de adviesprijs).

Minicomputer

De personal computer ter grootte van een luciferdoosje, aldus prijst de website van Tiqit Computers de kleinste computer ter wereld aan met de toepasselijke naam Matchbox MTC. De pc, die inderdaad in de palm van een hand past maar toch beduidend groter is dan een verpakking van lucifers, heeft dezelfde mogelijkheden als een gewone multimediacomputer: surfen, video's bekijken, mp3's beluisteren. Wel is er minder geheugen dan gewoonlijk (16MB) en biedt de minicomputer slechts 256 schermkleuren. Maar de luciferdoosjescomputer is vooralsnog dan ook vooral een hebbedingetje voor iemand die alles al heeft en niets geeft om een prijs van ruim 3.000 gulden. Ondertussen belooft het formaat wél wat voor de toekomst.

*www.tiqit.com

Informatie voor deze rubriek kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam, of e-mailen naar: agenda@nrc.nl

    • Lukas Keijser