KUNNEN INLEVEN

Ik krijg een heel apart gevoel van binnen (1976)

Vertolker: Corry Konings

,,Een leven zonder liefde bestaat niet, zeg ik wel eens. Daarom slaan liedjes over liefde ook zo aan bij de mensen. Iedereen herkent dat aparte gevoel van binnen. Het liedje is destijds speciaal voor mij geschreven. Niet op mijn lijf hoor. Ik bedoel: het was niet zo van: `Corry heeft net dat en dat meegemaakt en daar schrijven we nu een liedje over.'

,,Je hoeft niet alles waarover je zingt te hebben meegemaakt, maar het helpt wel. Een heel apart gevoel had ik natuurlijk wel eens voor iemand gehad, dus daarin kon ik me toen inleven. Andere nummers, zoals Mooi was die tijd, vragen om iets meer levenservaring. Toen ik jong was, kon ik me wel voorstellen wat het was om bijvoorbeeld iemand te verliezen, maar nu wéét ik wat het is. Dan zing je anders, veel meer met je hele hart.

,,Een goed levenslied gaat over dingen die een ieder kunnen overkomen. Het moet in de ik- of jijvorm zijn geschreven. Zodra het zou zijn: `Zij krijgt een heel apart gevoel van binnen', creëer je een afstand. De luisteraar voelt zich dan niet aangesproken.

,,Ik zing het lied nog altijd tijdens mijn optredens en nog altijd met veel plezier. Toen ik het liedje voor het eerst opnam, wist ik niet dat ik het 25 jaar later nog zou zingen. De kreet `Ik krijg een heel apart gevoel van binnen' is natuurlijk te gek. Hoewel de tekst in de zeventiger jaren is geschreven, is hij nog steeds actueel. Het is nooit bij me opgekomen ook maar één woord te moderniseren. Mijn publiek is het duidelijk met me eens. Als ik het nummer inzet, zingen de mensen het woord voor woord mee.''

INTERVIEWS: ARANKA KLOMP