Kritiek in Bossche raad op Rombouts

In de gemeenteraad van Den Bosch klinkt kritiek op burgemeester T.Rombouts. Collegepartij Bosch Belang wil vanavond tijdens de raadsvergadering een interpellatiedebat over het optreden van de burgemeester tijdens de rellen van de afgelopen week.

Centrale vraag is volgens fractievoorzitter P. van der Krabben waarom de burgemeester zo lang heeft gewacht alvorens dinsdag de noodverordening af te kondigen. Den Bosch is van zaterdag tot en met maandagnacht toneel geweest van rellen die voor miljoenen aan materiële schade hebben veroorzaakt. Van der Krabben wil ook weten waarom Rombouts niet direct toen de rellen uitbraken advies heeft ingewonnen bij collega's van de grote steden.

Ook collegepartijen PvdA en VVD hebben kritische vragen aan de burgemeester. ,,Het heeft toch te lang geduurd'', aldus fractievoorzitter G. Snijders van de PvdA. Zijn VVD-collega R. van de Mortel wil niet debatteren voordat de rust definitief is weergekeerd. Maar ook hij zegt dat hij zich in de loop van de week voor de tv heeft zitten afvragen `waarom gebeurt er niks? Waarom arresteert de politie zo weinig mensen?'

Sinds burgemeester Rombouts dinsdagavond de noodverordening afkondigde is het rustig geweest in de stad. In de omgeving van Den Bosch is de politie gisteravond wel opgetreden tegen voetbalsupporters van NEC, maar dat hield volgens een politiewoordvoerder geen verband met de rellen eerder deze week in de stad. De NEC-supporters protesteerden tegen de combikaart.

Het huis van de burgemeester wordt wel extra bewaakt, aldus een woordvoerder van de gemeente. Onder de bevolking van de buurt rond de Graafseweg is veel kritiek op de burgemeester. Volgens de bewoners heeft hij de rellen drie avonden expres laten uitwoeden in hun buurt.

Vanavond wordt een wake gehouden voor Pierre Bouleij, de voetbalsupporter met wiens dood zaterdagochtend de ongeregeldheden begonnen. Bouleij werd tijdens een uit de hand gelopen burenruzie doodgeschoten door de politie. Kennissen van hem kwamen daarop verhaal halen bij de politie, waarbij rellen ontstonden.