KOMKOMMER-TOASTJES

Alle ingrediënten voor dit borrelhapje zijn verkrijgbaar in goed gesorteerde Turkse winkels. Daar, in de gekoelde vitrine, is keuze uit een groot aantal soorten olijven, jonge en oudere feta van zowel koemelk als schapen- of geitenmelk, allerlei kruidenkaasjes onder olie en heerlijke smeersels van aubergine, olijven, noten en knoflook, hete pepers of rode paprika; op hun beurt zijn die tapenade-achtige mengsel soms weer gemengd met verse zachte kaas.

En dan heb ik het nog niet gehad over al die verschillende soorten harde groenten die in zuur zijn ingelegd of tomaten, aubergines of paprika's onder olie die gevuld zijn met gekruide kaas. Wat er ook verkrijgbaar is, is ajvar, een licht pikant mengsel van grofgemalen rode paprika, tomaat en aubergine. Het is zowel vers als in potten verkrijgbaar.

Als je van dit Levantijnse assortiment een beetje royaal inkoopt en nog een versgebakken Turks brood mee naar huis neemt, hoef je niet meer te koken 's avonds. Wie niet beschikt over zo'n Turks walhalla in zijn buurt, die koopt bij een delicatessenwinkel of een goede supermarkt waar allerlei eigentijdse `tapenades' verkrijgbaar zijn, wat tapenade van zongedroogde tomaten en roer daar nog een likje sambal of harissa door.

Bereiding: Schil de komkommer in zebra-patroon door om-en-om overlangs een reep schil te verwijderen en een stuk schil van dezelfde breedte over te slaan. Snijd de komkommer in plakken van 1/2 cm dik. Snijd de plakken niet te dun anders buigen ze door onder het beleg. Leg een plakje feta van dezelfde dikte op de komkommer en deponeer daarop een dikke dot ajvar (of tomatentapenade).

Wie dat wil, kan afwisselen met wat echte tapenade van zwarte olijven en kappertjes of wat pesto. Dit zijn heerlijk frisse hapjes voor een uitgebreider borrelgarnituur die in een handomdraai klaar zijn. Het handige van de komkommer-toastjes is dat ze lang van te voren kunnen worden gemaakt zonder dat ze verweekt raken door het vochtige beleg.

    • Florine Boucher