Klappen Nasdaq en Dow na advies

Opnieuw hebben aandelen gisteren flinke klappen gekregen. De samengestelde Nasdaq-index daalde 7,1 procent tot een nieuw dieptepunt voor het jaar. De Dow Jones-index van industriële aandelen verloor 2,5. procent.

Directe aanleiding was het bijstellen van de beleggingsadviezen voor Cisco, IBM en HP door de zakenbank Merrill Lynch. Het leidde tot een massaal dumpen van technologieaandelen. De zeer wispelturige Nasdaq moest het daarbij het meest ontgelden, maar de nervositeit breidde zich uit naar de financiële sector en de media. Beleggers mokten nog steeds over de renteverlaging die er dinsdag niet kwam. Ze zijn ook bang dat de economische groei te veel zal afnemen.

Behalve Cisco, IBM en HP moesten Yahoo!, Microsoft, Sun Microsystems, Amazon.com, Lucent, Ciena en Oracle allemaal flink inleveren. Het industrieel gemiddelde van Dow Jones werd echter ook omlaaggehaald door American Express, Citigroup en Disney die niet immuun konden blijven voor de verkoopwoede op de beurzen. De Dow eindigde 265 punten lager en sloot op 10.318. Na het sluiten van de beurs gaf AT&T een winstwaarschuwing af die beleggers zenuwachtig maakt voor vandaag.

De Nasdaq-index heeft sinds zijn record van 5.038 in maart nu 53,8 procent verloren en eindigde gisteren 178 lager op 2.332. Het niveau is terug op dat van eind maart 1999. Dit jaar heeft de Nasdaq nu al 42,7 procent verloren. Dat is de slechtste prestatie sinds 1974, toen de Nasdaq 35,1 procent verloor.

Volgens Louise Yamani van Salomon Smith Barney kan de Nasdaq nog terugzakken tot 2.200 of 2.000 voordat de bodem is bereikt. Enkele weken geleden noteerde Ed Yardeni van Deutsche Bank Alex Brown al dat als de Nasdaqstijging over de afgelopen tien jaar zou worden gelijkgetrokken met die van de Dow-Jonesindex (die verviervoudigde) een Nasdaqniveau van 2.000-2.200 reëel zou zijn.

Dat de adviezen van Merrill Lynch gisteren zo zwaar hebben gewogen, is wat verbazingwekkend. Merrill Lynch heeft feitelijk alleen gezegd dat Cisco op korte termijn een gematige omzetgroei zal hebben.