Kees Torn kan puntig keuvelen en rijmen op dertig

Kees Torn is zo iemand die een vierregelig liedje maakt over een handgranaat, dat eindigt met: `Die zie je tegenwoordig bijna nooit/ maar vroeger werd je ermee doodgegooid'. Of hij probeert wat er te rijmen valt op moeilijk uit te spreken Schotse whiskymerken en op een woord als dertig. En hij vertelt dat hij niet zo'n efficiënt type is; hij doet de dingen liever omslachtig, dat is toch veel leuker en avontuurlijker?

Mooie boel is zijn vierde theatersolo, en zo mogelijk nog meer los zand dan de vorige. Maar dat lijkt bij hem niets uit te maken. Hij is geen cabaretier die een voorstelling maakt, maar scharrelt wat heen en weer tussen een piano en een ouderwets radio-grammofoonmeubel, zoekt wat in zijn papieren en zingt of reciteert dan wat hij sinds het vorige programma allemaal heeft verzonnen. Hij oogt als een verstrooide mompelaar en laat verlegen lachjes los als een grapje is begrepen. Het publiek gniffelt om een zijn in het absurde doorgeredeneerde logica, of om de vele vindingrijke rijmen die hem tot de beste puntdichter van zijn generatie maakt.

Kees Torn is ook zo iemand, die op het idee komt een nieuwe tekst te schrijven voor het veertig jaar oude Waar blijft de tijd van Jules de Corte – destijds een klein filosofietje over het verglijden van de tijd, en nu een lied waarin Torn zich afvraagt hoe het kan dat we ondanks al die tijdsbesparende apparaten van tegenwoordig nog steeds tijd te kort komen: `Technologie en electronica ten spijt/ waar blijft de tijd, waar blijft de tijd...'

Soms nadert hij, keuvelend bij een sigaartje en een glaasje whisky, gevaarlijk dicht het moment waarop zijn onafgemaakte zinnen nergens meer naar toe gaan. Misschien vinden anderen dat het allang zo ver is. Ik niet. Torn neemt in Mooie boel steeds uitvoerig de tijd om naar het volgende nummer te gaan, maar ik blijf nieuwsgierig naar wat hij nog meer heeft uitgedacht. Daar komt voorlopig nog geen eind aan.

Voorstelling: Mooie boel, door Kees Torn. Regie: Onno Innemee. Gezien: 20/12 in de Stadsschouwburg, Utrecht. Tournee t/m 2/6. Inl. 071-5133985.

    • Henk van Gelder