JOHNNY CASH

Johnny Cash heeft er in zijn leven alles aan gedaan om Gods toorn over zich af te roepen, maar nog steeds is de almachtige hem welgezind. Al leek Cash een paar jaar geleden geveld door een Parkinson-achtige ziekte, hij is weer voldoende opgeknapt om een nieuwe cd op te nemen. Dat werd American Recordings III. Solitary Man. De cd werd gemaakt met behulp van producer Rick Rubin, die ook de twee eerste delen opnam. De rode draad in deze trilogie is dat Cash bekende liedjes van anderen uitvoert, meestal slechts begeleid door een akoestische gitaar.

Voor deze cd koos hij de liedjes die je altijd al eens door de Man In Black gezongen wilde horen. Zo retourneert hij eindelijk het compliment aan Nick Cave (die in 1986 Cash' The Singer opnam), door zijn Mercy Seat te vertolken, en zingt hij I See A Darkness van The Palace Brothers. Op de cd staan ook een paar eigen Cash-composities en dat zijn liedjes die altijd bestaan lijken te hebben; ze laten zich meteen meezingen.

Toch is dit een mindere aflevering van de American Recordings-reeks. De begeleiding is minimaal, en Cash lijkt voorzichtiger te zingen dan op eerdere platen. Daardoor wordt bijvoorbeeld The Mercy Seat een stuk minder gevaarlijk en dreigend dan in de versie van Cave, en zeker ook dan Cash in zijn vroeger jaren had bereikt – al had hij het a capella uitgevoerd.

Johnny Cash. American Recordings III. Solitary Man (Columbia 500986)

    • Hester Carvalho