Internationaal

LONDEN

De aandelenbeurzen van Europa begonnen de ochtend zonder uitzondering in mineur. Een deel van de verliezen werd echter weer goedgemaakt.

In Londen duikelde de index zelfs even onder het niveau van 6.100 punten. De grootste boosdoeners waren de bedrijven uit de technologie en de telecom, maar ook Shell en BP Amoco droegen, als gevolg van de dalende olieprijs, hun steentje bij aan de neergang.

De FTSE-100 noteerde rond het middaguur 6.157 punten, een verlies van 0,3 procent.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt sloeg de stemming in de loop van de ochtend zover om dat de index zelfs in de plus noteerde. Aanvankelijke grote verliezen in de telecom, de technologie en de financiële sector werden grotendeels goedgemaakt. De DAX klom fractioneel naar 6.255 punten.

PARIJS

De grote vrees op de beurs van Parijs was een duikeling van Alcatel, na de klap die Cisco gisteren in de Verenigde Staten kreeg. De fabrikant van onder meer telefoons bleef echter overeind, en boekte zelfs een kleine winst. De CAC-40, de index van Euronext Parijs, klom 0,3 procent naar 5.782 punten.

TOKYO

De afstraffing die de Amerikaanse aandelenmarkten gisteren kregen werd vandaag aan de andere kant van de Grote Oceaan voortgezet. De beurzen van Azië hadden het zwaar te verduren.

In Japan was KPN-partner NTT Docomo opnieuw de gebeten hond. Het mobiele-telefoniebedrijf verloor 8 procent, nadat het gisteren ook al eentiende van zijn waarde in had geleverd. De Nikkei zakte 3,5 procent naar 13.423 punten. Inmiddels is de Japanse index terug naar het niveau van januari 1999, bijna twee jaar geleden.

De index van Seoul, de Kospi, verloor 1,4 procent. De Hongkongse Hang Seng leverde 1,8 procent in op 14.659 punten.

NEW YORK

Amerikaanse beleggers deden gisteren hun aandelen in de uitverkoop. Vooral de technologiefondsen moesten het ontgelden. Cisco, een netwerkleverancier en het meest verhandelde aandeel op de Nasdaq, verloor meer dan 12 procent na een negatief advies van UBS Warburg. Cisco sleepte de Nasdaq in zijn val mee: de index van de technologiebeurs duikelde meer dan 7 procent naar 2.333 punten. Inmiddels zijn de bedrijven die een notering aan de Nasdaq hebben tezamen sinds het hoogtepunt in maart jongstleden in waarde gehalveerd. De Dow Jones leed onder verliezen van IBM en Microsoft, twee grote technologiefondsen die tot de index behoren. De graadmeter verloor 2,5 procent op 10.319 punten.