Hof verwerpt bevel arrestatie Pinochet

Het Hooggerechtshof van Chili heeft afgelopen woensdag een bevel om ex-dictator Pinochet te arresteren vernietigd. Hierdoor wordt een eventuele berechting van Pinochet wegens moord en ontvoering gedurende zijn bewind van 1973 tot 1990 op zijn minst vertraagd.

Eén van de vijf rechters die de zaak behandelden, heeft tegenover journalisten verklaard dat het rechterscollege met vier tegen een stemmen een beroep verwierp tegen het blokkeren van het arrestatiebevel door een lagere rechtbank op 11 december.

Volgens die uitspraak was het arrestatiebevel nietig omdat de verdachte eerst dient te worden verhoord.

Door de uitspraak van het Hof is niet alle hoop verloren voor de mensenrechtenjuristen die aandringen op vervolging van de oud-generaal. Volgens een functionaris van het Hooggerechtshof kan de onderzoeksrechter Juan Guzman, die 190 aanklachten tegen Pinochet onderzoekt, Pinochet binnen 20 dagen ondervragen.

Pinochet (84) ondergaat ondertussen psychologisch onderzoeken in het militaire ziekenhuis van Santiago – tests die in Chili verplicht zijn voor alle verdachten van boven de zeventig.

Pinochet kwam in 1973 na een staatsgreep tegen de socialistische president Salvador Allende aan de macht. Allende zou zelfmoord hebben gepleegd toen de luchtmacht op het bevel van Pinochet het presidentieel paleis bombardeerde. Na de coup was een speciale legereenheid, de `karavaan des doods', verantwoordelijk voor de dood of verdwijning van meer dan 3000 tegenstanders van het regiem.

Pinochet keerde in maart dit jaar terug uit het Verenigd Koninkrijk waar hij 503 dagen onder huisarrest doorbracht. In oktober 1998 werd de ex-dictator in Londen ingerekend, waar hij om medische redenen was, op verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter Garzon die hem wilde berechten voor marteling van Spaanse onderdanen. Britse rechters oordeelden uiteindelijk echter dat Pinochet te ziek was om terecht te staan.