Gewone motorclub

Ik heb er vannacht niet van kunnen slapen. Een wereldbeeld ging aan scherven en ik vermoed ook dat van de presentatoren van Barend en Van Dorp. Weg de illusie dat de pers vrij is en dat Justitie die vrijheid beschermt. Henk van Dorp wou het daar de laatste tien minuten van de uitzending over hebben, zijn moedigste daad. Hij keek met een blauw oog, een gezwollen wang en boksersoor recht in de camera en het huilen stond hem nader dan het lachen toen hij zei: ,,Ik zelf ben ook een beetje schijterd hoor. Ik durf hier niets concreets en hards te zeggen over de Hell's Angels. Ik ben niet als de dood maar ik ben wel een beetje een schijterd. Ik word niet de nieuwe verzetsheld.'' Dat was mild. De drie mannen die altijd precies weten wie er fout is na de oorlog zaten te dubben of de lens geslagen Van Dorp wel aangifte moest doen bij de politie. Volgens Barend die aan de woede van de Hell's Angels was ontsnapt moest Van Dorp dat wél doen. Maar Jan Mulder, bij andere gelegenheden kloek met zijn oordeel, vond van niet. Door geen aangifte te doen ,,maak je het alleen maar erger voor de maatschappij'', zei hij ,,Maar privé niet hoor.''

Dinsdagavond waren tien Hell's Angels de studio van RTL4 binnengedrongen. De leden van de motorclub die door de parlementaire IRT-commissie als ,,criminele organisatie'' is omschreven, wilden dat ze in het programma niet langer werden aangeduid als criminelen en begonnen op de presentatoren in te slaan. Ze moesten het recht zetten. Gisteravond, in RTL-nieuws, werd die rectificatie nog eens herhaald. ,,Allereerst even dit'', zei Van Dorp. ,,We hebben zojuist bezoek gehad van de Hell's Angels en zij willen benadukken dat de Hell's Angels uitsluitend een motorclub is. Zij zijn het zat dat wij ook in dit programma allerlei verdachtmakingen uiten en zeggen daarbij `corrigeer dat'. Bij deze.'' Toen waren de blauwe plekken weggeschminkt, gisteren kwamen ze vol en opgezwollen in beeld.

Justitie stelt een onderzoek in, ook al is er geen aangifte gedaan. Dat gebeurde niet bij de man die in een drukke Amsterdamse straat door vier Hell's Angels tegelijk werd geslagen. Uit de beschrijvingen van het slachtoffer kon de politie precies opmaken wie de vier daders waren. Ze schrokken en ontraadden aangifte, want dan zouden de daders ,,nog eens terugkomen''. Dat was in 1984 en er is sindsdien niets veranderd, integendeel. Geen wonder dat de Amsterdamse politie buiten Amsterdamse links kakkineuze kringen een corrupte naam heeft. Het is ook een generatiekwestie. Het bij BVD aanwezige jonge Niet-Niks-PvdA-lid Edith Mastenbroek had strenge recht-en-orde opvattingen.

Dit jaar heeft ook Jack Spijkerman zijn excuses gemaakt nadat een aantal Hell's Angels zijn studio was binnengedrongen. In het RTL-nieuws verscheen nog Kamerlid Boris Dittrich terwijl hij door dossiers bladerde en zei dat de Hell's Angels ,,toch een beetje ongemoeid worden gelaten.'' De nieuwe burgemeester en hoofd-officier van justitie van Amsterdam zouden in ,,hun eerste vergadering moeten bekijken wat ze kunnen doen''. Zulke commentaren wil ik meer zien. Den Haag en de Kamer moeten zich er ook mee bemoeien, want ik vrees dat de Amsterdamse politie alleen eco-activisten met oorbellen bij de Eurotop durft op te pakken. Toen werkte het samenzweringsartikel 140 prima. De Amsterdamse hoofdcommissaris Kuiper kwam ook nog even in beeld met de vage bewoordingen: ,,Ik denk dat je uiteindelijk moet besluiten om hen aan te pakken. Daar zijn verschillende wegen voor.'' We zullen er niet meer over horen. Kuiper weet precies waar hij moet zijn. In De Telegraaf was Hell's Angels-voorzitter Big Willem nog aan het nagieren over hoe Barend hen de kleedkamer zou hebben gewezen waar Van Dorp zat.

In de laatste minuut vroeg Van Dorp aan VVD-Kamerlid Pieter Hofstra wat hij dacht over de aanwezigheid van vader Zorreguieta bij een mogelijk koninklijk huwelijk. In die kwestie kan Van Dorp nog vrijblijvend aan de goede kant blijven staan.

    • Maarten Huygen