Feyenoord op mentale kracht langs Vitesse

De trainer van Feyenoord sprak over een epidemie en speelde de rol van clubarts met verve. Bert van Marwijk telefoneerde een paar uur voor de wedstrijd met zijn zieke of geblesseerde spelers of ze eventueel konden spelen tegen Vitesse. Slechts elf fitte voetballers telde de Rotterdamse selectie voor het laatste competitieduel van dit kalenderjaar. De oproep van de coach vond gehoor bij de `karaktervoetballers' van Feyenoord. Met hangen en wurgen behaalden ze een 2-0 zege.

Van Marwijk was minder tevreden over het vertoonde spel dan over de veerkracht van zijn ploeg. De geblesseerde steunpilaren Bosvelt, Paauwe en Van Wonderen toonden de spreekwoordelijke Rotterdamse wedstrijdmentaliteit. Ze gingen voorop in de strijd en vergaten hun gekwetste knieën. Ze leden opvallend veel balverlies, maar voorkwamen met slidings en tackles dat Vitesse gevaarlijk kon worden. Een patstelling was het gevolg.

De bloedeloze topper kwam pas tot leven, nadat Kornejev zijn trainingspak had uitgetrokken. De Russische invaller negeerde zijn liesblessure en nam het elftal van Feyenoord in de tweede helft op sleeptouw. De wendbare en balvaste schaduwspits had de smeekbede van de trainer beantwoord. Kornejev stond aan de basis van de overwinning. Hij toonde eens temeer het ongelijk van de vorige trainer Beenhakker, die hem de afgelopen jaren nauwelijks speeltijd gunde. Kornejev is geen liefhebber van meeverdedigen, vandaar. Van Marwijk heeft genoeg vertrouwen in zijn aanvallende kwaliteiten.

Het gehandicapte Feyenoord snakte naar de winterstop. Volgens Van Marwijk heeft een samenloop van omstandigheden tot de volle ziekenboeg geleid. Het drukke speelschema en de slechte velden waren volgens hem de oorzaak van de fysieke ongemakken. Feyenoord miste tegen Vitesse de uitgeputte Tomasson, de grieperige Connolly en de niet speelgerechtige Leonardo. De geblesseerde spelers werden opgelapt en klaargestoomd voor het grote werk.

Feyenoord verdient de `herfsttitel' op grond van degelijk spel. De spaarzame hoogstandjes van Kalou en Leonardo konden de middelmatigheid niet verdoezelen. Op de internationale velden kwam het gebrek aan kwaliteit pijnlijk aan het licht. In de voorronde van Champions League verloor Feyenoord van Sturm Graz. In de troostronde van het UEFA-Cuptoernooi verloor Feyenoord van VfB Stuttgart. Twee tegenstanders die in het Europese voetbal weinig tot de verbeelding spreken.

Op nationaal niveau is de combinatie van vechtlust en teamgeest voldoende voor een dominante positie. In de afgelopen zeven jaar vormde de herfsttitel telkens de basis voor de landstitel. Met een voorsprong van drie verliespunten op PSV is geen sprake van een gelopen race. Vitesse heeft inmiddels negen verliespunten meer dan Feyenoord. De ploeg van trainer Koeman lijkt wederom veroordeeld tot een rol achter de topploegen. Er viel gisteravond weinig te genieten in de bijna volle Kuip. De ijskoude voetbaltempel leek in de eerste helft op een graftombe, zo stil was het doorgaans luidruchtige legioen. Vitesse domineerde het spel en leek Feyenoord op het eerste puntenverlies in eigen stadion te trakteren. Maar het verfijnde combinatievoetbal van de Arnhemse ploeg stierf in schoonheid.

Koeman, die voor het eerst sinds zijn afscheid als speler in 1997 terugkeerde in de Kuip, had voor de verandering zeven spelers onder de 23 jaar opgesteld. Hun balvaardigheid was groter dan hun doelmatigheid; een typisch Nederlands trekje. De Afrikaanse talenten Amoah, Diarra en Mbamba hebben zich snel aangepast aan de Hollandse voetbalschool. Hun frivole acties brachten de stoere verdedigers van Feyenoord niet in verlegenheid. Het veldoverwicht van Vitesse leidde voor de pauze slechts tot één uitgespeelde kans. Een kopbal van Amoah stuitte via de onderkant van de lat een halve meter voor de doellijn op het veld.

In de tweede helft bleek het technische surplus van Vitesse niet opgewassen tegen de fysieke kracht van Feyenoord. Onder aanvoering van de onvermoeibare Bosvelt kreeg Feyenoord greep op het middenveld. Het publiek ging zich roeren. De schijnbaar superieure tegenstander werd overrompeld. De krachtsverhoudingen op het veld waren kenmerkend voor de stand op de ranglijst. Feyenoord speelde met de degelijkheid van een titelkandidaat. Vitesse toonde de wisselvalligheid van een verdienstelijke subtopper en lijkt nog niet klaar voor de Champions League.

Vitesse verzuimde de collectieve ongesteldheid van Feyenoord uit te buiten. Trainer Koeman verweet zijn verdedigers laksheid bij de twee tegentreffers. In beide gevallen werd de aanvallers van Feyenoord te veel vrijheid geboden. Ruim een kwartier voor tijd zorgde Kalou voor een 1-0 tussenstand. Hij frommelde de bal na een korte combinatie met Kornejev via het lichaam van keeper Zoetebier in het Arnhemse doel. Een paar minuten later zorgde Bosvelt met een doffe knal voor de 2-0 eindstand. Hij kreeg de bal in de voeten aangespeeld door Kalou. De Zweedse debutant Elmander kreeg in de slotfase nog een paar minuten speeltijd.

    • Jaap Bloembergen