Bush stelt VS zijn economisch team voor

Paul O'Neill wordt de nieuwe Amerikaanse minister van Financiën. Hij is president-directeur van aluminiumproducent Alcoa, was plaatsvervangend directeur begroting in het Witte Huis van president Ford en is bevriend met centrale bank-president Greenspan.

Aanstaand president Bush maakte deze economische sleutelbenoeming gisteren bekend in Austin, Texas. Zijn campagneleider Don Evans, olie-ondernemer uit Texas, wordt de nieuwe minister van Handel. De jurist Ann Veneman gaat naar Landbouw, de voormalige Cubaanse vluchteling Mel Martínez naar Huisvesting en Stadsontwikkeling.

Bush omschreef O'Neill (65) als de chief financial officer die hij nodig heeft: ,,Ik zocht iemand met een uitgebreide ervaring en een vaste hand, iemand die spreekt met gezag en overtuiging. Paul O'Neill heeft een aanzienlijke staat van dienst bij de centrale overheid, bij het Begrotingsbureau heeft hij bewezen dat hij een straight shooter is. Als ondernemer heeft hij grote aantallen mensen geleid en uitvoerige kennis van de wereld en de internationale economie opgedaan.''

De toonzetting van Bush' bespiegelingen over de Amerikaanse economie leek gisteren iets voorzichtiger geworden na zijn ontmoetingen in Washington met onder meer president Clinton, Fed-president Greenspan en leiders van beide grote partijen in het Congres.

De afgelopen dagen sprak zowel Bush als zijn aanstaande vice-president Cheney over een mogelijk naderende recessie. Die opmerkingen werden uitgelegd als een poging een eventuele terugval van de Amerikaanse economie nog aan de Clinton-regering toe te schrijven. Bush kreeg kritiek dat hij zo een self-fulfilling prophecy in de hand werkte.

Bij de presentatie van O'Neill zei Bush dat hij als aanstaand chief executive officer vooruit moest kijken. Hij hoopte dat de Amerikaanse economie zou aanhouden, dat het winkelbedrijf goed bleef verkopen, dat de auto-industrie robuust bleef, dat de daling van de Nasdaq slechts een correctie was. ,,Maar ik ben ook realist. De Fed heeft een signaal afgegeven. Voor het geval de economie niet robuust blijft hebben we een plan'', aldus Bush. Hoeksteen daarvan is zijn streven naar lagere belastingen.