BLOEDSERIEUS

Lia (1990)

Vertolker: Jan Rot

,,Ik heb mijn school afgemaakt en dat mag je best horen in een lied. De teksten die ik zing, moeten goed in elkaar zitten. Geen clichés als `Waarom ging hij weer naar die ander heen' want die kunnen niet meer. De Zangeres Zonder Naam mocht dat wel, want de kneuterigheid hoorde bij haar tijd. Zij zong de clichés oprecht, dat hoor je. Ik zou ze met een knipoog zingen en dat wil ik niet. Je mag best naar mijn Lia lúisteren met een knipoog, maar ik zíng het bloedserieus.

,,Leo Kenter van de Tröckener Kecks schreef de tekst voor mij nadat ik hem vroeg om een Meisje van zestien-achtig nummer. Toen het van de fax rolde, pakte ik mijn gitaar en binnen vijf minuten maakte ik de muziek. Een hit is het nooit geworden, het is zelfs geen single geweest. Ik heb het wel eens aan Jaques Herb voorgelegd, want je zou het nummer kunnen vergelijken met Manuela, waarin ook een verkeersongeluk plaatsvindt. Ik spreek hem van de week en zal hem toch nog eens vragen of hij er niet iets mee wil.

,,Het verhaal van Lia is echt gebeurd. Voor een concert van The Cats is ooit een meisje verongelukt en zij hebben ook een nummer voor haar geschreven: Lea. The Cats vreesden aanvankelijk dat ik er een grapje van had gemaakt. Toen ze het hoorden, vonden ze het mooi. De familie van het meisje weet er ook van.

,,Ik heb het me lange tijd aangetrokken dat ik geen hit scoorde, want ik vind mezelf best een goede vertolker van het levenslied. De cd Hoop & Liefde, waar Lia op staat, werd destijds geprezen. Nu kan ik die miskenning wel hebben. Het is een soort geheim tussen een klein publiek en mij: wij vinden Lia een grote hit, al denkt de rest van de wereld daar anders over.''