Beurzen wankelen na val Wall Street

Een forse koersval van 7,1 procent op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq tot het laagste punt sinds maart 1999, heeft gisteren en vanmorgen gezorgd voor een wereldwijde malaise op de beurzen. De AEX-index in Amsterdam daalde vanmorgen met ruim 2 procent tot 611 punten, het laagste niveau sinds 31 januari, voordat er herstel intrad tot een verlies van 1,1 procent. Gisteren zakte de AEX met 2,3 procent.

Op Wall Street in New York daalde het Dow Jones-gemiddelde met 2,5 procent. Beleggers reageerden op de sombere beoordeling van de economische vooruitzichten in de VS door de Amerikaanse centrale bank op dinsdag. Bovendien stelde een invloedrijke zakenbank de vooruitzichten voor een drietal grote technologiebedrijven naar beneden bij. Nabeurs gaf telecomgigant AT&T ook nog een winstwaarschuwing.

De euro profiteerde van de Amerikaanse beurszwakte en klom naar een koers van 0,9150 dollar, het hoogste peil sinds begin augustus. In Azië daalden de aandelenkoersen vannacht sterk. Het Nikkei-gemiddelde in Japan zakte met 3,5 procent naar het laagste punt in twee jaar, gevoed door de angst dat de Japanse economie opnieuw in een recessie raakt. In Europa waren de grote beurzen zwak maar bleven forse koersdalingen uit, omdat zij gistermiddag al een deel van de Amerikaanse koersval meepakten. In Amsterdam daalde telecombedrijf KPN vanmorgen tot zijn laagste koers in drie jaar.

BEURZEN: Pagina 15 en 17