Beurs herstelt snel na slechte start van handel

De Amsterdamse beurs maakte vanmorgen een bijzonder slechte start. Binnen een mum van tijd kelderde de index met twee procent. In de loop van de dag werd het verlies grotendeels goedgemaakt.

De neerwaartse gang die de index aanvankelijk inzette werd als vanouds aangevoerd door bedrijven uit de technologie en de telecomsector. De aandelenkoersen van ASM Lithography, Philips, KPN en UPC stonden stevig onder druk.

Ook Getronics opende lager dan het slot van gisteren, maar wist zich al heel snel aan de malaise te onttrekken. Gisteren was de automatiseerder de grote verliezer onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Toen leverde Getronics meer dan een achtste van zijn beurswaarde in. Vanmorgen boekte het aandeel echter een winst van 5,3 procent op 6,01 euro, en was daarmee de grootste stijger.

Het pessimisme dat de beurs na de opening in zijn greep hield betrof ook de traditionele fondsen. Zo zat Koninklijke Olie in het verdomhoekje. Om tien uur stond de oliemaatschappij op een verlies van ruim vier procent. Het aandeel reageerde op de olieprijs, die gisteren stevig daalde. Een vat Brent-olie daalde toen bijna twee dollar in prijs. Later beperkte de Koninklijke het verlies tot een procent.

Een van fondsen waar de geplaagde belegger zijn heil bij kon zoeken was bierbrouwer Heineken. Het aandeel begon de ochtend in de zwarte cijfers, en bleef gedurig stijgen. Rond het middaguur noteerde het aandeel 64,50 euro, 2,9 procent hoger dan het slot van gisteren.

Na tienen sloeg de stemming op de beurs om. De aandelen begonnen over een breed front te klimmen. Volgens handelaar Bob Homan van Amstgeld was het dieptepunt nu wel zo'n beetje bereikt. ,,Als dalende aandelen koersen voorpaginanieuws worden, zijn de meeste verkopers wel zo'n beetje uit de markt, en is de bodem meestal wel bereikt.''

Zijn collega Bert Sterk van Fortis Bank was een stuk minder optimistisch. ,,Wij blijven voorzichtig, zelfs zeer voorzichtig. De angst dat een telecom- of internetfonds niet aan zijn verplichtingen kan voldoen blijft boven de markt hangen, en dat raakt de banksector. Als dat gebeurt, kunnen de financiële fondsen nog wel eens een flinke tik omlaag krijgen.''

De markt gaf hem vanochtend gelijk. ABN Amro, dat zich alleen met bankieren bezighoudt, stond gedurende de hele ochtend in het rood. Fortis en ING, die naast bankieren ook verzekeren, deden het beter. Beide hadden rond het middaguur een paar tienden van een procent winst geboekt.

De index, die kort na de opening richting de 610 punten was gegaan, noteerde vroeg in de middag 619,44 punten. Dat was een daling van 0,7 procent. Unilever maakte gisteren bekend dat het verwacht dat de omzet volgend jaar minder hard zal groeien dan aanvankelijk voorspeld. De markt bleek mild voor het zeep- en voedingsmiddelenconcern: de koersdaling bleef beperkt tot 1,7 procent.