Belg: `Dat rondje rond de kerk is juist plezant'

Bij het vertrek in Brussel had de Belgische conducteur haar verzekerd dat de trein naar Amsterdam ,,zeker en vast geen hinder van de spoorwegstaking ging ondervinden''. Maar de Vlaamse mevrouw L. Lippens hield haar twijfels. ,,Ik moet het nog zien, ze zeggen dat alles in Holland plat gaat door die acties'', bekende ze vanochtend bij de tussenstop in Roosendaal.

,,Maakt u zich geen zorgen, madame'', herhaalde de conducteur. ,,U komt op uw bestemming.'' Enige minuten later zette de trein zich weer in beweging. Als een van de weinige op het station van de Brabantse gemeente, dat vrijwel verlaten is. Het personeel van de exprestrein Brussel-Amsterdam doet niet mee aan de wilde werkonderbreking aan het spoor, omdat het niet direct onder de NS valt.

,,We zijn een dochteronderneming met de naam Business Unit NS International'', zegt een woordvoerder op het perron van Roosendaal. Er werken zo'n honderddertig machinisten en conducteurs, Belgen en Nederlanders, voegt hij daar aan toe. ,,Deze werknemers rijden in wezen dagelijks dezelfde route. Je zou kunnen zeggen dat ze dus het zogenoemde saaie rondje rond de kerk afleggen, maar ze hebben daar geen moeite mee. Bovendien doen ze het op vrijwillige basis.'' De conducteur beaamt het. Hij vindt het ,,juist plezant'' om een zekere band te hebben met vaste passagiers.

Vlak bij het station denken de actievoerders, verzameld in café `t Stamineeke, daar anders over. Stakingsleider en machinist Toine Aarts: ,,Het rondje rond de kerk is slechts de bekende druppel. Er zijn ergere dingen aan de hand – slecht materiaal bijvoorbeeld. En wij krijgen van alles de schuld.''