Als Hiddink maar van Japan wint

Guus Hiddink wordt per 1 januari bondscoach van Zuid-Korea. Gisteren zag hij in Tokio zijn toekomstige ploeg 1-1 spelen tegen erfvijand Japan. Bondsvoorzitter en presidentskandidaat Chung Mung-joon verlangt grote prestaties van Hiddink, vooral winnen van Japan.

Er valt nog veel werk te verzetten in Zuid-Korea om een redelijk resultaat te bereiken bij het wereldkampioenschap voetbal in 2002, dat Korea samen met Japan organiseert. Deze conclusie trok Guus Hiddink als nieuwe Koreaanse bondscoach na afloop van de vriendschappelijke wedstrijd tussen Japan en Zuid-Korea gisteravond in Tokio.

Afgelopen maandag tekende Hiddink zijn contract in Seoul om direct daarna met de Zuid-Koreaanse delegatie door te vliegen naar Tokio. Hiddink begint zijn werk pas in januari en zat gisteravond dus als toeschouwer op de tribune. Ook een persconferentie stond niet op het programma, maar toch wisten de Japanse en Koreaanse media hem snel te vinden. Omsingeld door een batterij televisiecamera's moest hij na afloop zijn auto zien te vinden bij de uitgang van het stadion.

,,Ze hebben geen gebrek aan vechtersmentaliteit'', zei Hiddink later over het Koreaanse voetbal, ,,maar het tactische gedeelte is niet goed verzorgd.'' Op dit punt zijn Hiddink en de Koreanen oude bekenden van elkaar. In de poulewedstrijden van de WK '98 in Frankrijk speelde Nederland onder Hiddink tegen Korea, waarbij de Koreanen met 5-0 werden verslagen. De Koreanen toonden destijds wel vechtersmentaliteit – één speler eindigde de wedstrijd met een bebloed verband om zijn hoofd – maar ,,tactisch hebben we ze toen weggevaagd'', zei Hiddink gisteren terugkijkend. De toenmalige Koreaanse coach Bum-Kun Cha kon direct zijn koffers pakken en ,,is nu bezig met een lange vakantie'', zei een lid van de Koreaanse delegatie in Tokio.

Gisteravond wisten de Koreanen met tien man een 1-1 gelijkspel weg te slepen uit het Nationaal Stadion in Tokio, dat met 55.000 toeschouwers was uitverkocht. Problemen met toeschouwers zijn er nooit, maar op het veld zijn de twee buurlanden erfvijanden en vooral de Koreanen lijken bij deze confrontatie over extra adrenaline te beschikken. Sinds de WK in Frankrijk gaat het niet goed met het Koreaanse voetbal. In twee jaar tijd mochten 99 spelers opdraven in het Koreaanse nationale elftal en het contract van de zittende coach werd in oktober niet verlengd. Met leedwezen zag Korea hoe Japan deze herfst de Aziatische titel veroverde en ook bij de Olympische Spelen in Sydney verder reikte dan Korea. De Franse bondscoach van Japan, Philippe Troussier, zei laatst zelfs dat Japan een ,,goede outsider'' is voor de wereldtitel in 2002.

Deelname aan het WK in 2002 als gastland is de hoofdreden voor Hiddink om de uitdaging met het zwalkende Korea aan te gaan. ,,Dan is Korea het centrum van de voetbalwereld'', zei Hiddink, die meent dat er ,,nog veel tijd nodig is'' om met zijn assistent Pim Verbeek (hij tekende gisteren een contract tot en met het WK 2002 met de Zuid-Koreaanse bond) te werken aan een team dat geen gezichtsverlies lijdt. Het is voor de Koreanen te hopen dat de bond Hiddink de tijd geeft. Twee maanden geleden gaf de voorzitter van de Koreaanse bond, Chung Mung-joon, in een interview aan dat men verlegen zat om een trainer als Hiddink, die bewezen heeft een nationaal team te kunnen smeden. Want, aldus Chung, de grote vraag voor Korea was ,,hoe het nationale team te trainen''.

Met Chung heeft Hiddink een zeer ambitieuze baas die goede resultaten verlangt. Naast voorzitter van de Koreaanse bond is hij tevens vice-president van de wereldvoetbalfederatie FIFA en lid van het Koreaanse parlement. Chung twijfelt momenteel of hij ,,in 2002 kandidaat zal zijn voor het Koreaanse presidentschap of voor het voorzitterschap van de FIFA''.

Chung is een van de zonen van de oprichter van het Hyundai-conglomeraat, het grootste industriële concern van Zuid-Korea. De auto-poot van Hyundai, Hyundai Motors, is tevens sponsor van de FIFA. ,,Het bevalt Toyota helemaal niet dat daarom tijdens de WK in 2002 ook in Japan alle functionarissen in Hyundai-limousines moeten worden gereden'', zei een lid van de Koreaanse delegatie in Tokio met een verwijzing naar de rivaliteit tussen de buurlanden.

In de Korea Times gaf een columnist deze week aan dat Hiddink ,,kennis zal maken met druk in Koreaanse stijl'', als hij niet snel goede resultaten behaalt. Op zijn minst zal Hiddink goede resultaten moeten behalen in de terugkerende confrontatie met erfvijand Japan.

    • Hans van der Lugt