Afscheidsrede Patijn

Amsterdam moet de komende tien jaar vele honderden miljoenen gulden extra investeren om zijn positie als kunststad te behouden. Dat zei burgemeester Schelto Patijn gisteren in zijn afscheidsrede. Volgens Patijn is het niet alleen nodig het huidige culturele erfgoed in de stad te verbeteren en te verdiepen, ook is een verbreding nodig, waarbij hij wees op het multiculturele karakter van Amsterdam.

De afscheidsreceptie op het stadhuis werd verstoord door een twintigtal actievoerders die een vuurwerkbommetje afstaken. Zij wierpen kaarsen, planten en een kerstboom omver en droegen een spandoek met daarop de tekst `Patijn is een euro-zwijn'. Het vuurwerk zorgde voor een klein brandje. In totaal sneuvelden negen ruiten. Tijdens de receptie waren geen agenten aanwezig.

Direct nadat de actievoerders waren verdwenen, lieten suppoosten snel de rolluiken naar beneden. (Foto Maurice Boyer, NRC Handelsblad)