Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Aantal verpleegsters uit Zuid-Afrika voldoet niet

Het VU-ziekenhuis in Amsterdam stopt voorlopig met het aanstellen van Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen. Van de zeventien verpleegkundigen die in september in het ziekenhuis zijn begonnen, blijken er na een proefperiode tien niet aan de vereisten te voldoen. Het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag gaat wel door met het aantrekken van verpleegkundigen uit Zuid-Afrika.

Volgens een woordvoerder van het VU-Ziekenhuis zijn de `gezakte' verpleegkundigen onvoldoende in staat zelfstandig medische handelingen uit te voeren. ,,Onze indruk is dat ze vooral gewend zijn uitvoerend werk te doen. In Nederland is een verpleegkundige echter een coördinator van de zorg, die medici van informatie voorziet.''

Het VU-ziekenhuis is ,,teleurgesteld'' over de resulaten van de proef, maar wil niet van een mislukking spreken. ,,Dat zou niet eerlijk zijn tegenover de zeven die het wel gehaald hebben.'' De tien verpleegkundigen zitten op dit moment met behoud van salaris thuis. Eventueel zullen ze elders in Nederland worden bemiddeld.

Het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag is wel tevreden over het functioneren van de Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen. Van de veertien verplegers die in september in Den Haag zijn begonnen, functioneren er negen naar behoren. Binnenkort zal een tweede lichting Zuid-Afrikanen in Den Haag beginnen, aldus een woordvoerder van Randstad Gezondheidszorg, dat de verpleegkundigen heeft geworven.

Het feit dat het VU-ziekenhuis een academisch ziekenhuis is, verklaart mogelijk het verschil in succes. ,,Vijftig procent van onze patiënten zijn `topklinisch''', aldus een woordvoerder van het VU-ziekenhuis. ,,Dat betekent dat ze zijn doorverwezen door andere ziekenhuizen, omdat het ingewikkelde gevallen zijn. Hier werken stelt nu eenmaal hogere eisen.''

De aangestelde verpleegkundigen hebben in Zuid-Afrika een taalcursus van enkele weken gehad. Nadat ze twee maanden in Nederland waren, besloot het VU-ziekenhuis de proefperiode met twee maanden te verlengen en extra taalcursussen in te lassen. Toch is de taal niet het belangrijkste probleem voor de `gezakte' verplegers, aldus de woorvoerder. ,,Op taalvaardigheid scoorden ze voldoende. Het gaat vooral om het zelfstandig optreden, en het communiceren met ander medisch personeel.''

Ziekenhuizen werven sinds enkele maanden verplegend personeel uit Zuid-Afrika en de Filippijnen om het grote tekort aan verpleegkundigen op te lossen.