Wit-Rusland meldt oppakken spionnen

In Wit-Rusland zijn onlangs drie buitenlanders en een Wit-Rus gearresteerd wegens spionage. Dat deelde gisteren de Wit-Russische president Loekasjenko mee. Hij zei dat zijn politieke tegenstanders een staatsgreep tegen hem in de zin hebben en dat het Westen ,,militante'' opposanten in zijn land financiert. Tegen journalisten zei hij dat de KGB – zoals de Wit-Russische geheime dienst nog altijd heet – onlangs een Pool, een Wit-Rus en een burger uit een van de Baltische republieken heeft opgepakt wegens spionage. Later meldde het Wit-Russische persbureau Belapan dat in september al een Duitser wegens spionage is gearresteerd. Dat was volgens Belapan ook door Loekasjenko meegedeeld. De Duitse regering, zo had Loekasjenko aan die melding toegevoegd, gedraagt zich in de kwestie ,,zeer correct'', omdat ze ,,niet ontkent'' dat de Duitser heeft gespioneerd; hij voegde verder toe te hopen dat de zaak netjes wordt afgehandeld.

Loekasjenko deed een dringend beroep op zijn KGB om alert te blijven. ,,Het volk betaalt jullie niet om te slapen of naar buitenlandse jongens te luisteren'', aldus de president.

Loekasjenko staat in zijn land aan het hoofd van een zeer autoritair bewind, dat onafhankelijke media kortwiekt, demonstraties uiteenjaagt en de oppositie ondergronds drijft. Diverse prominente critici van de president zijn spoorloos verdwenen. Loekasjenko's optreden wordt regelmatig vanuit het Westen gehekeld sinds hij in 1996 een parlementaire coup pleegde door het kritische parlement te ontbinden en het te vervangen door een parlement dat uitsluitend uit aanhangers bestaat. Loekasjenko beschuldigt van tijd tot tijd het Westen van pogingen hem omver te werpen.

Gisteren zei hij dat het Westen de zaak van de mensenrechten als alibi voor de ondermijning van zijn bewind misbruikt. ,,We kunnen cijfers geven van de hoeveelheden explosieven en wapens die het land zijn binnengesmokkeld.'' Bovendien krijgt de oppositie geld uit het buitenland om haar acties te financieren, zo zei Loekasjenko.