Vroege kerst door treinstaking

Nederland neemt morgen massaal vrij wegens de landelijke treinstaking. Bedrijven, overheidsinstanties en scholen houden rekening met grootschalig verzuim van mensen die van het treinverkeer afhankelijk zijn, of hebben besloten de komende dagen bij de vrije kerstdagen te voegen.

Wie morgen toch besluit een treinkaartje te kopen en vervolgens strandt, of in het bezit is van een abonnement, kan vervangend vervoer zoals bus, metro en autokosten declareren bij de Nederlandse Spoorwegen. Dat geldt ook voor taxivervoer, ,,als er geen goedkoper alternatief is'', aldus een NS-woordvoerster. Treinpassagiers kunnen taxikosten tot vijftig gulden per stakingsdag declareren. De taxikosten moeten wel overeenkomen met het treintraject. NS kan niet zeggen hoeveel ze verwacht uit te moeten betalen aan reizigers.

Taxicentrales verwachten extra drukte morgen, waardoor het vanavond en vannacht moeilijker zal zijn om een taxi te vinden. Veel taxichauffeurs die gewoonlijk 's nachts rijden, zullen morgen overdag werken, om meer ritten te kunnen maken.

De landelijke politiedienst KLPD en het Traffic Information Center (TIC), die de drukte op de weg in de gaten houden, verwachten geen grote files. ,,Dat zie je meestal bij treinstakingen die ruim van tevoren worden aangekondigd'', zegt operator T. Gerritsen van de TIC-meldkamer: ,,Mensen blijven gewoon thuis.'' Volgens hem is de treinstaking ,,een goed excuus'' voor veel mensen om donderdag en vrijdag vrij te nemen. NS heeft alle televisiereclames stopgezet. In paginagrote advertenties in de avond- en ochtendkranten bieden de spoorwegen hun excuses aan voor de overlast voor treinreizigers en adviseren ze hun klanten morgen niet met de trein te reizen.

Vanochtend lag het treinverkeer rond Hilversum stil wegens een bommelding in een school.

DISCUSSIE www.nrc.nl

    • Esther Rosenberg