Vendex verkoopt modeketen Amici aan Cool Cat

Koninklijke Vendex KBB stoot voor de derde keer dit jaar een modeketen af. Het concern zal de al jaren verlieslijdende modeketen Amici (780 werknemers, 86 winkels) verkopen aan het familiebedrijf Cool Cat Holding (600 werknemers, 115 miljoen gulden omzet).

Dat heeft Vendex gisteren bekendgemaakt. Eerder werden de modeketens Kien en Kreymborg aan de kant gezet.

De herstructurering is volgens een persbericht van Vendex bedoeld om het resultaat van het bedrijfsonderdeel Fashion "aanzienlijk te verbeteren en het accent binnen deze groep vooral te leggen op de sterk geprofileerde en uitstekend renderende modeformules met bewezen internationale potentie (Claudia Sträter, Hunkemüller en M&S Mode)".

Cool Cat Holding bezit de winkelketens Cool Cat en Wonder Woman (samen 64 vestigingen). Cool Cat zal behalve de winkels van Amici in Nederland en België ook het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Amici in Houten overnemen, terwijl het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Cool Cat in Breukelen zullen verhuizen naar Houten.

Vanaf 1 april volgend jaar zal een deel van de winkels van Amici worden veranderd in een van de winkelformules van Cool Cat. Van de in totaal 93 Amici-vestigingen zullen er zeven in handen van Vendex blijven. Amici leed in het vorige boekjaar 7 miljoen euro (16 miljoen gulden) verlies.

Eerder dit jaar, in oktober, verkocht Vendex KBB de wel winstgevende, maar "niet internationaal te expanderen" modeketen Kien (106 winkels, 1.000 werknemers) aan de Zwitserse Charles Vögele Holding.

Vögele is een van de grotere winkelketens voor dames- en herenmode in Europa en heeft 22 vestigingen in Nederland.

In juli besloot Vendex KBB de verlieslijdende modeketen Kreymborg (800 werknemers) op te heffen. De 61 winkelpanden in Nederland en België kregen een nieuwe bestemming. Met vier externe partijen werd toen overeenstemming bereikt over de overname van 46 vestigingen en de medewerkers. De overige winkels werden grotendeels door andere onderdelen van Vendex KBB in gebruik genomen.

Cool Cat Holding is het bezit van de familie Kahn.