Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Over de parlementsverkiezingen van aanstaande zaterdag in Servië en een interview met de grootste kanshebber voor het premierschap, Zoran Djindjic. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nieuws Jaaroverzicht 2000. Uitzending waarin een beknopt de meest in het oog springende nieuwsfeiten van het afgelopen jaar, zoals de vuurwerkramp in Enschede, de omwenteling in Joegoslavië, de hype rond World Online, Euro 2000, de Olympische Spelen en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. RTL4, 20.30-22.15u.

Netwerk. Reportage over de onvrede van reizigers en personeel van de Nederlandse Spoorwegen. Verder aandacht voor de worsteling van Martin Bormann wiens vader persoonlijk secretaris van Adolf Hitler was. Op scholen waarschuwt hij voor de gevaren van het fascisme. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Aandacht voor de treinstaking van morgen van conducteurs en machinisten en een reportage over het theaterstuk van de verstandelijk gehandicapte acteurs die meededen in de met een Emmy Award bekroonde aflevering `Alle Menschen werden Brüder' van de comedyserie All Stars. Ned.3, 22.30-22.50u.

DOCUMENTAIRES

Mythen der mensheid. Slot van een serie over wereldmythen behandelt de grote legende van Egyptes goden Osiris en zijn gade Isis, symbolen voor de nachtelijke hemel en het hiernamaals. Afl.: De Osirismythe. Ned.1, 17.00-18.00u.

De zomer van 1823: In het voetspoor van Jacob van Lennep. Vierde uitzending aan de hand van het reisdagboek uit 1823 gaat over graanboeren en heikneuters in de provincie Groningen. Met Geert Mak. Ned.3, 20.28-20.53u.

Per saldo. Vierde aflevering in een economische serie gaat over woningzoekende Nederlanders die naar betaalbare woningen in België verhuizen waar de huizen 40 procent goedkoper zijn. Inmiddels hebben al zo'n 80.000 Nederlanders de weg gevonden naar België. Afl.: In België staat een huis. Ned.3, 20.53-21.23u.

De tien geboden. Serie over de tien geboden met vanavond gesprekken met een legerpredikant van een vliegdekschip en met piloten, die dagelijks bombardementsvluchten uitvoerden op doelen in Kosovo en Servië. Met de bijbel in de hand worden de luchtaanvallen gerechtvaardigd en tracht men zijn angst te overwinnen. Afl.: God is my co-pilot. Ned.1, 22.30-23.24u.

Bewogen leven. Portret van de Zweedse huishoudster Frida Nillson die op 12-jarige leeftijd dienstmeid werd en het haar verdere leven is gebleven. Afl.: Frida, dienstmeid voor het leven. Canvas, 22.50-23.5ou.

PRAATPROGRAMMA

De hemelpoort. Cabaretier Freek de Jonge over o.a. ouder worden, vriendschap, schuld en schaamte. Ned.3, 21.23-21.50u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn het Tweede-Kamerlid voor de VVD Pieter Hofstra en Edith Mastenbroek die tot voor kort werkzaam was in de denktank van de Amerikaanse presidentskandidaat Al Gore. RTL4, 22.45-23.45u.

SPORT

NOC*NSF Sportgala. Avondvullend programma uit de RAI in Amsterdam waarin de sportman, de sportvrouw en de sportploeg van het jaar worden gekozen. Verder het jaaroverzicht met sportieve hoogtepunten en optredens van Golden Earring, Slagerij van Kampen, Marco Borsato en Acda en De Munnick. Ned.2, 20.27-23.00u.

MUZIEK

Het geheim van het Nederlandse lied. Karin Bloemen, Huub van de Lubbe, Jan Rot, Mieke Telkamp, Stef Bos en Frédérique Spigt praten of zingen over de dood. Afl.: De dood. Ned.1, 22.00-22.30u.

Masterclass with Robert Tear. Tenor Robert Tear vertelt aan vier jonge zangers over het repertoire van Butterworth, Britten en Purcell. BBC2, 0.20-1.00u.

FILM

D.O.A. - Dead on Arrival (Rocky Morton & Annabel Jankel, 1987, VS). Zichtbaar uit videoclipmilieu afkomstig koppel debuteert met onwaarschijnlijke remake van gelijknamige film van Rudolph Maté uit 1950. Literatuurprofessor Dennis Quaid op zoek naar degene die hem een langzaam werkend dodelijk gif toediende. Ook met Meg Ryan en Charlotte Rampling (in een satijnen soepjurk). Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

. The Sweet Hereafter (Atom Egoyan, 1997, Canada). In sublieme, meeslepende beelden vertelt de Canadese regisseur Egoyan een gelaagd verhaal over de kwetsbaarheid van ouders voor het verlies van hun kinderen. Een empathische advocaat (Ian Holm) tracht nabestaanden van slachtoffers van een schoolbusramp te bewegen tot het indienen van schadeclaims, terwijl hij zelf via de mobiele telefoon wanhopige gesprekken voert met zijn aan drugs verslaafde dochter. Tragisch, maar opbeurend monument voor veerkrachtige rouwvormen. Canvas, 20.55-22.50u.

. The Mask (Charles Russell, 1994, VS). Kostelijke, technisch geavanceerde komedie is wel de `Jekyll and Hyde van de jaren negentig' genoemd. Anonieme kantoorklerk (Jim Carrey) verandert dankzij masker in even energiek als onkwetsbaar stripfiguur dat zowel zijn eigen bank berooft als opkomt voor de onderdrukten. BBC1, 21.30-23.00u.

Housesitter (Frank Oz, 1992, VS). Moderne screwball comedy. Pathologische leugenaarster Goldie Hawn dringt het leven binnen van de emotioneel onderontwikkelde architect Steve Martin. Ongevraagd neemt ze haar intrek in de luchtige doorzonwoning die hij voor zijn jeugdliefde Dana Delany liet bouwen. BBC1, 23.35-1.15u.

. Till the Clouds Roll by (Richard Whorf, 1946, VS). Zie Film-vooraf. Morgen, SBS6, 14.35-17.00u., met reclame.

On the Beat (Robert Asher, 1962, Engeland). Komisch vehikel voor Norman Wisdom. Niet al te wakkere parkeerwachter van Scotland Yard ontpopt zich tot misdaadbestrijder. Morgen, BBC2, 14.50-16.40u., zwart-wit.