Nooit meer een dood huisdier

Op de zesde dag schiep God de mens naar Zijn gelijkenis. Naast religieuze zijn er ook praktische redenen om Hem dit privilege te laten, zo ondervindt Arnold Schwarzenegger in de science fiction-thriller The 6th Day, geregisseerd door Roger Spottiswoode (Under Fire, Tomorrow Never Dies). Op een dag komt Arnie namelijk thuis, en ontdekt dat een kloon van hem de verjaardag van zijn dochter aan het vieren is. Bewijs dan maar eens wie de enige echte Schwarzenegger is. Hij moet voor zijn leven vechten, want binnenkort is de Wet van de Zesde Dag van toepassing, die een ieder het recht geeft om menselijke klonen ter plaatse af te maken.

Het scenario van de actiefilm The 6th Day bevat enkele aardige vondsten. Zo wil de onderneming die arts Robert Duvall stiekem mensen laat multipliceren, de publieke opinie beïnvloeden ten gunste van de genentechnologie. Daarom bevindt zich in elk winkelcentrum een vestiging van de firma RePets, waar je uit het DNA van een gestorven huisdier binnen een dag een identiek exemplaar kunt laten samenstellen. Zo hoef je je kinderen nooit meer te vertellen dat de hond dood is. Een ander briljant idee is de pop Sim-Pal, een levensgroot meisje dat zich ongevraagd in elke conversatie mengt en zeurt om aandacht. Maar als je de pop opdraagt te gaan slapen, dan houdt ze meteen haar mond. Eerlijk schrijven de makers van The 6th Day het Sim-Pal-concept toe aan de onafhankelijke regisseur en scenarist John Sayles, die wel eens voor meer goede ideeën in de film verantwoordelijk zou kunnen zijn.

Het basisconcept van The 6th Day is niet meer dan de duizendste variatie op de waanzinnige geleerde, die streeft naar wereldheerschappij, in dit geval de Bill Gates-achtige industrieel Drucker (Tony Goldwyn), als hologram aanwezig in menige winkelarcade. Schwarzenegger mag zijn guitige nummers ten beste geven, maar de aankleding en de gedachtenwereld achter The 6th Day zijn rijker dan in het gemiddelde Arnie-vehikel.

The 6th Day. Regie: Roger Spottiswoode. Met: Arnold Schwarzenegger, Robert Duvall, Tony Goldwyn, Michael Rooker, Sarah Wynter, Michael Rapaport, Wendy Crewson. In: 75 theaters.

    • Hans Beerekamp