Nieuwe sancties tegen Afghanistan

De Veiligheidsraad van de VN heeft gisteren nieuwe sancties aangekondigd tegen Afghanistan om de regering in Kabul te dwingen de internationale terrorist Osama bin Laden uit te leveren. Meest omstreden maatregel is het eenzijdige wapenembargo dat de regerende Talibaan treft maar niet de oppositie die in het noorden van Afghanistan strijd voert tegen de Talibaan.

De nieuwe sancties komen er op gezamenlijk initiatief van de Verenigde Staten en Rusland. De VS verdenken Osama bin Laden ervan verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen in augustus 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, waarbij ongeveer 225 mensen om het leven kwamen. Rusland maakt zich grote zorgen over de opmars van de fundamentalistisch-islamitische Talibaan in het noorden van Afghanistan en de aanmoediging die daar van uit gaat voor islamitisch separatistische groeperingen in de Centraal-Aziatische republieken. Zowel Washington als Moskou heeft zijn kaarten gezet op de noordelijke alliantie van oppositiegroepering onder leiding van generaal Ahmad Shah Masood, minister van Defensie in de in 1996 door de Talibaan verdreven Afghaanse regering van Burhannuddin Rabbani.

Ondanks de kritiek – onder andere van VN-secretaris-generaal Kofi Annan – dat verscherping van het sanctieregime de Afghaanse bevolking verder in de ellende zal drukken, werd de resolutie gisteravond in de VN-Veiligheidsraad met 13 tegen nul stemmen tegen aangenomen. Alleen China en Maleisië onthielden zich van stemming, met het argument dat vooral de gewone burgers in Afghanistan het slachtoffer zullen zijn.

De VS en andere landen verwijten de Talibaan dat zij onderdak verschaffen aan de terrorist Osama bin Laden en dat zij terroristen de mogelijkheid geeft om trainingskampen in Afghanistan te bezoeken. De regering van Talibaan wordt alleen erkend door Pakistan, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Vorig jaar november werden door de VN voor het eerst sanctiemaatregelen genomen. Die betroffen onder de nationale luchtvaartmaatschappij Ariana Afghan en de bevriezing banktegoeden in het buitenland. Die maatregelen worden nu aangescherpt en bovendien krijgen functionarissen van de Afghaanse regering reisbeperkingen opgelegd en is het voortaan verboden wapens te leveren aan de Talibaan. Waarnemers zeggen dat het Talibaan-regime vooral steun krijgt uit Pakistan.

Leiders van de Talibaan hebben de sancties veroordeeld en zeggen dat de VN zich profileren als ,,een vijand van de islam''. ,,Dit raakt ons islamitische systeem. We kunnen ons systeem niet veranderen, alleen omdat Amerika dat wil'', zei minister van Informatie Qudratullah Jamal. Hij zei dat zijn regering niet van plan is om de ,,gast'' Osama bin Laden uit te leveren.