Markt voor woningen bekoelt snel

De prijzen van woningen zijn in november voor de tweede achtereenvolgende maand gedaald. In november lag de gemiddelde prijs van een woonhuis 2,3 procent onder het prijsniveau van september.

Dit blijkt uit de nieuwste gegevens over vorige maand die worden bijgehouden door het Kadaster. In september bereikte de gemiddelde verkoopprijs van een woonhuis nog een record van 438.000 gulden. In oktober was dat 433.000 gulden en in november 428.000 gulden. Hoewel er de laatste jaren wel maanden zijn geweest dat de prijs van woonhuizen ten opzichte van de vorige maand incidenteel daalde, is een daling van twee opvolgende maanden zeldzaam. De gemiddelde prijs van een appartement daalde in november ook, van een record van 290.000 gulden naar 283.000 gulden.

Voor woonhuizen en appartementen gemiddeld is er nog wel sprake van een forse stijging ten opzichte van een jaar geleden, maar ook die stijging vlakt volgens de kadastergegevens snel af. In februari van dit jaar bedroeg de prijsstijging nog 24 procent op jaarbasis, maar de prijzen waren in november nog maar 14 procent hoger dan dezelfde maand een jaar geleden.

Het aantal woningtransacties in november was, met in totaal 15.122 transacties, dertien procent lager dan vorig jaar november. De daling past in een algemeen beeld van een dalend aantal woningtransacties dit jaar. Vorige week rapporteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal nieuw ingeschreven hypotheken in het derde kwartaal voor de derde achtereenvolgende maand op jaarbasis is gedaald. Met name de opgelopen hypotheekrente was daar volgens het CBS de oorzaak van. De gemiddelde hypotheekrente is gestegen van 5,0 procent in het tweede kwartaal van 1999 naar 6,0 procent in het derde kwartaal van dit jaar. De laatste twee maanden is de rente op de kapitaalmarkt overigens weer sterk gedaald, en dat kan leiden tot een hernieuwde daling van de hypotheekrente. ABN Amro verlaagde afgelopen vrijdag zijn tarieven met 0,1 procentpunt tot 0,3 procentpunt. Onder meer Fortis en de Rabo volgden gisteren.

Het Kadaster houdt de prijzen bij van alle verkochte woningen. Een woordvoerder vond het vanmorgen nog te vroeg om te spreken van een trendbreuk in de huizenprijzen. ,,We moeten het nieuwe jaar afwachten om te kijken of de prijsdaling structureel is.''

Econoom W. van Assenbergh van de Rabobank verwacht dat de markt zal stabiliseren. ,,Dat wil niet zeggen dat er een prijsval komt. Er is een stevige bodem in de markt, en de krapte op de huizenmarkt blijft voorlopig aanhouden.''

    • Maarten Schinkel